Бања Врујци – где природа даје животну снагу

Термалне воде, лековито блато и здрава природна околина – све су то адути Бање Врујци. Њима током целе године привлачи српске, али и стране туристе да је посете.

На својим имањима са термоминералним изворима у Горњој Топлици код Мионице становници су, после Великог рата, први зарађивали од бањског боравка у Врујцима. Век касније бања је модеран туристички спортско-рекреативни спа и велнес центар.

На сат вожње од Београда, Бања Врујци је туристички бисер западне Србије. Годинама је хотел „Врујци“, са затвореним и комплексом отворених базена, носилац бањског туризма.

За нешто више од 3.000 динара може да се ужива у пуном пансиону.

„Капацитети хотела су попуњени тренутно 90 одсто. С тим што комплекс отворених базена не ради пуним капацитетом због мера социјалне дистанце. Ми очекујемо завршетком ових мера да ће бити попуњено исто као и претходних година до 3.000 купача на дневном нивоу“, каже Иван Радојичић, директор хотела „Врујци“.

У туристичкој понуди је стотинак објеката домаће радиности, кревет се плаћа од 500 до 1.000 динара. Могуће је изнајмити и кућу са базеном.

„Велики број заинтересованих заправо јесте за смештај у домаћој радиности. Капацитети нису сто одсто попуњени, али се нагде надамо након овог таласа да ће се у Бањи Врујци тражити кревет више“, наводи Бојана Глишић, директорка Туристичке организације Мионица.

При крају је уређење комплекса „Нова бања". Када буде завршен биће највећи аква-парк у Србији и велика је развојна шанса Бање Врујци и читавог мионичког краја.

„Поред туриста, читав овај крај постаје изузетно атрактиван и за инвеститоре. Пример људи који су дошли из Швајцарске, наших људи који су живели и стварали капитал у иностранству, тај капитал су уложили у овај крај. Завршава се започети комплекс у Новој бањи који ће бити један од најатрактивнијих комплекса у Србији“, истиче Бобан Јанковић, председник Општине Мионица.

Природа и вода су душа Бање Врујци. Око 400 литара у секунди издашност је једног од неколико термоминералних извора. За многе је Бања Врујци, подно Маљена и Сувобора, други дом јер им, како кажу, на том месту природа даје додатну животну снагу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво