Велика Плана – неоткривена адреса идеална за одмор и уживање

Једна од неоткривених адреса за одмор у нашој земљи је и oпштина Велика Плана. Делом у плодној моравској долини, делом на брежуљцима Шумадије, одушевиће вас пејзажима, историјом али и гостопримством.

Велика Плана је некада било највеће село у Србији, кроз које је пролазио чувени Цариградски друм, и место значајних историјских догађаја. Радовањски Луг, на осам и по километара од Велике Плане, познат је и као место убиства Вожда Карађорђа.

„Овде иза мене је првобитно гробно место Вожда Карађорђа, човека који је подигао Први српски устанак и који је заслужан за многа дешавања и много историјских, касније ће се испоставити, ствари које су допринеле развоју самог српства. Недалеко од нас, налази се и црква Захвалница, краљ Александар Први Карађорђевић подигао је у част свога деде 1930. године“, објашњава Горан Марјановић, координатор туристичко-информативног центра Велика Плана.

У близини Радовањског Луга је црква брвнара Покајница, једна од најзначајнијих те врсте у Србији. Саградио ју је Вујица Вулићевић 1818. године, у знак покајања због убиства свог кума Карађорђа.

Неизоставна је и посета средњевековном манастиру Копорину, чији комплекс чине Црква Светог Стефана, конаци, извор лековите воде и виногради са винаријом.

„Манастир датира између 1389. до 1402. године, то смо узели као званичан податак јер се на фресци која говори да је ктитор и да је он овде сахрањен, да су овде његови земни остаци, заправо налази натпис да је он деспот Стефан Лазаревић, а титулу је добио управо поменуте 1402. године“, каже Стефан Раичић из манастира Копорин.

„Ми се трудимо да сам виноград одржавамо на један органски, природан начин, да не користимо јаку хемију и пестициде. На тај начин очувавамо и природу и наше окружење. И сам начин производње вина је традиционалан“, наводи ђакон Владимир Несторовић.

Мир и тишине уз слатко, џем, ајвар

Домаћини ће вас дочекати уз изузетну љубазност и добру домаћу храну. Производе од поврћа и воћа можете и понети. Бака Славица уз помоћ породице и пријатеља, годишње напуни 8.000 тегли слатким, џемом и ајваром, које гости радо купују.

„Још сам као девојка почела да правим то, али сам правила само за породицу и пријатеље. Међутим, одласком у пензију, на наговор моје другарице из Београда, која је пробала моје производе, ја сам, почела да правим, па се то ширило“, каже дипломирани инжењер агрономије, Славица Радић.

А после обилска одморите се на пример у етно-селу надомак Велике Плане.

„Очекујемо да ће тек бити за остатак јула и августа велика посећеност, баш због ове ситуације. Једно место где ви можете провести одмор – мир, тишина, опуштање и шетња. Мислим да је данас то преко потребно свима“, истиче Драгана Милановић из етно-села „Моравски конаци“.

Лепоту краја, употпуњује Велика Морава, покрај које су испричане многе приче о традицији, култури, фолклорном наслеђу, али и о вредном раду генерација мештана Велике Плане.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво