Српска Шампања - магнет за љубитеље доброг вина

Александровачка Жупа, наша најпознатија виноградарска регија, магнет је за љубитеље доброг вина. Домаће сорте грожђа тамјаника и прокупац, популарне су и ван земље, тако да осим сталних гостију у винарије долази све више трагача за новим и јединственим укусима следећи винске путеве.

За овакав поглед и добро вино вреди путовати до српске Шампање. Виноградарско-туристички комплекс породице Николић у Виткову испуњава жеље и најзахтевнијих гостију, што потврђују и високе оцене на најпознатијем сајту за резервацију смештаја.

„То су странци, хоће да осете виноград, хоће да осете вино у винограду. Из преко 60 земаља света су били гости овде и овако нисмо имали ниједну замерку до сад", Саша Николић, винар из Виткова.

Вински подрум Пољопривредне школе из 1924. године, чува све што је део историје жупског виногорја.

„Па то су бачве углавном од 5 000 до 10 000 литара, дрвене бачве, оне се више не користе. Користе се нове прохромске бачве, мањег или већег капацитета", рекао је Зоран Станић, водич у Музеју виноградарства и винарства. 

Исушене старе бачве Минићи из Тржца прерадили су у собе са купатилом. Направили етно-насеље, базен и дегустационе сале за стотинак гостију.

„И ми смо, мислим на Жупске винаре видели како се то ради у свету. Шта је то што они већ нуде. Али ми то нудимо на један посебан начин. На начин који је својствен нама, нашој овој Жупи и нашим приликама", напомиње Милорад Мића Минић, винар из Тржца.

А село Тржац познато је и по највећем броју витезова вина. После Минића идемо у винарију витеза Спасића.

И њихово домаћинство је отишло корак даље. Уз позната вина, однедавно нуде и смештај за четрдесетак гостију.

„Код нас генерално не може да се сврати, код нас мора да се дође. А људи кад дођу желе да преспавају. Онда прво питање, да ли можете да нам резервишете. Па може видите где ћете, Бања, Крушевац, Брзеће. И тако се јавила потреба за смештајем којег у Жупи генерално нема", рекао је Милан Спасић, винар изТржца.

Упаривање вина и хране је уметност и у Жупи. А експерт за то је наш следећи домаћин.

„Нема сврхе додавати лоше вино у храну и очекивати спектакл. Много је боље остатак од доброг вина, који се није попио да остане накнадно без обзира на оксидацију. То ће бити одлично за кување и неупоредиво боље", рекао је Драгослав Гага Ивановић, винар из Александровца.

Било да је у питању пиће или храна увек треба користити добро вино.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво