Рајац – драгуљ ваљевских планина, називају га рајем на Земљи

Рајац је предео славног Сувобора, 10 километара од Љига. Од Београда до његовог чистог ваздуха и нетакнуте природе стиже се за сат времена.

Чист планински ваздух и недирнута природа главни су кривци што Рајац називају и рајем на земљи. Излетницима је омиљени предо за штењу, са благим и заталасаним пропланицима и слободним видицима.

"На Рајцу је предивно. Ово је заиста рај. Толико је лепа природа, ливаде пуне дивног цвећа, лековотог биља, планинске стазе, баш нам је пријатно. Довели смо двоје малих унучића, од 4 и 2 године, и они исто уживају", рекла је Бранкица Кнежевић.

Али има Рајац шта да понуди и онима који воле знатно динамичнији одмор, на пример да уживају у параглајдингу

"Рајац је генерално поуздан за летење, поготово када дува северни ветар, старт је перфектан, може много људи да полети одједном", истакао је Младен Николић, инструктор.

Посетиоци могу да преноће у Планинарском дому или одмаралишту "Колубара" где пун пансион са боравишном таксом кошта свега 1870 динара.

"Наши примарни гости су радници Колубаре, који су овде, долазе на рекреацију. Али смо отворени за све друге. Отворени смо за спортске екипе, отворени смо за рекреативну наставу, отворени смо и за све друге који желе да посете ову дивну планину", истакао јеГеоргије Врховац, заменик директора Угоститењства "Колубара".

Знатно већи избор смештаја је у викенд кућама и брвнарама. За боравак дужи од четири дана домаћини дају попст, а гарантују освежење, духа, тела и добар сан.

"Гости су углавном из Београда. Доста има гостију из Војводине. Нудимо им као што сам већ рекао, домаћу храну, смештај", рекао је горан Даничић, приватни угоститељ.

Рајац, драгуљ Ваљевских планина, је заштићено природно подручје.

"Повећана потражња за одмором на Рајцу превазилази садашње смештајне капацитете. Заинтересовани инвеститори чекају доношење планских докумената којима ће општина Љиг обезбедити даљи плански развој овог подручја", истакао је Владимир Ивановић директор Туристичке организације Љиг.

Развоју ће рачунају допринети ауто пут "Милош Велики" којим очекују да им стигне и власник будућег првог хотела на Рајцу. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво