Село Јабука ризница природног богатства

Прибојски крај познат по бањском туризму у оквиру кога је и све више сеоских домаћинстава отворених за госте.

Педесетак Прибојки, окупљених у Удружењу „Сачувајмо село“, настоји да топлином гостопримства туристима употпуни уживање у здравом природном окружењу.

На шестом километру од Прибоја село Јабука – ризница природног богатства. Међу пионирима сеоског туризма у том крају су Станојевићи. Пропутовали су Србију и закључили да и њихово село завређује да се нађе на туристичкој мапи.

„И онда смо видели како то људи раде, решили смо да и ми пробамо, јер је то занимљива ствар. Не ради зараде много, него чисто да оживимо село“, рекао је Живорад Станојевић из Прибоја.

„Имали смо госте који су дошли на седам до десет дана, тако су бар рекли када су дошли, остали су двадесет осам дана“, истакла је Малина Станојевић, председница Удружења жена „Оживимо село“.

Задржао их је природни амбијент, укуси и плодови краја, па и домаћини од гостију науче шта је све јестиво из њихових вртова.

„Што би ми рекли пера од шаргарепе су исто у смути правили, тако да рецимо никад нико одавде није јео те лиске. Међутим, они су нас научили, тако да ћемо и ми почети то да конзумирамо“, рекла је Малина Станојевић.

Караџићи су откупили запуштено имање и вратили га у живот. Туризам сада виде и као занимање свог потомства.

„С обзиром на то да ја имам три сина и три снајке, сви живимо заједно у домаћинству и ми стицајем околности од пре десетак година имамо направљену викендицу на Радојинском језеру“, рекао је Војислав Караџић.

Наравно да се већина домаћина упустила у туристичке воде због зараде, али у околини Прибоја и даље путнике намернике знају да уз несвакидашње гостопримство изненаде бесплатним оброком, па и преноћиштем.

„Први пут ако се сретнем исто као да смо се виђали десет пута или више. Тако да, то није битно да ли смо се виђели или нисмо. Значи, увек је гост учашћен колико је могуће“, рекао је Петар Станојевић.

Село Јабука природни је бисер чији гостољубиви домаћини оживљавају село, али и чувају традицију кроз песме.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво