Рудник – место за уживање пуним плућима у нетакнутој природи

Због осам врхова изнад хиљаду метара, природног богатства и добрих домаћина, планина Рудник позната је туристичка дестинација. Ваздушна бања, на сто километара од српске престонице, једна је од оних где се пуним плућима ужива у нетакнутој природи.

На  висовима Рудника, у шапату руже ветрова чућете историјске приче о ковницама новца рудничког динара са ћириличним натписом, али и легенде о утврђеном граду Ђурђа Бранковића и проклете Јерине, одакле је брањен среброносни рудник. Трагови битисања на шумадијској лепотици датирају од праисторије, а и данас домаћини чувају своје наслеђе.

"Ово је својеврсни музеј који је моја супруга направила уз помоћ целог места, овде где има старих кућа, где су остављене ствари старе прикупљалије, направила је овакав амбијент који је уствари огледало нашег краја", рекао је Зоран Милосављевић из домаћинства "Чуваркућа".

Увек су Рудничани знали да угосте путнике намернике, уморне и жељне пријатељске топлине. Сеоски туризам зато је прави избор, за оне који су одлучили да уместо у мору запливају у базену са погледом ка рудничким падинама.

"Овде је одлично, први пут смо овде и наравно да ћемо доћи опет. Домаћини су дивни", каже Мирјана Попара, гошћа из Новог Сада.

Са њом се слаже Мина Пражић, гошћа из Земуна која каже да је на Руднику "све лепо, лепа храна, све...".

Матићи нису погрешили када су пре скоро две деценије врата породичне куће у Трудељу отворили за туристе.

"Треба воље само. Човек треба да воли и да хоће нешто и онда сигурно има неког успеха", рекао је Милутин Матић из виле Милице Трудељ.

Домаћини су препознали жељу гостију да уживају у сваком тренутку.

"Видео сам шта је људима потребно кад дођу овде. Ту сам наместио и сто за тенис и билијар и пикадо...  Шетње, стазе, љуљашке, ово оно, све је ту да се тако људи осећају комотно и да им буде на неки начин занимљиво", додао је Милутин.

А у варошицу ће поново спортисти долазити на припреме, ученици на часове у природи, јер отворен реновирани хотел нуди одличне услове за дечји и омладински туризам.

"Просто желимо да направимо много лепе садржаје да некако приближивмо сву ову планину и ове лепоте деци и да учинимо све да деца понесу што лепше утиске одавде", каже Радосав Алексић из хотела "Краљица" на Руднику.

Свакако ће се гости на Руднику подсетити историје, пуно тога научити и одморити у нетакнутој природи. Имаће привилегију и да шетају местом о коме постоје сведочанства живота вековима и пре него што су на њему живели средњевековни владари, трговци, рудари.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво