Салаши на северу Бачке – спокојство, свеж ваздух и укус домаће хране и вина

Салаши су првобитно били летња станишта сточара, а развојем су постајали сталне насеобине имућних пољопривредника. Модернизацијом аграра, салашарска економија губи на значају, па су многи салаши средином прошлог века напуштени. Они у околини Суботице данас су део богате туристичке понуде севера Србије.

Војвођански салаши савременом туристи нуде бег од градске вреве и буке, повратак природи и укус домаћих производа.

„У понуди имамо мноштво салаша које карактерише, од аутентичног стила старих војвођанских салаша, до неких нових, модернијих. Наравно, у понуди имамо и винске салаше“, наводи директор ТО Суботице, Александар Медаковић.

Спокојство, свеж ваздух и историја уживо, то је доживљај који пружа један од етно-салаша поред Лудашког језера.

„Имамо једну причу о салашу који је објекат под заштитом, стар 200 година. Једна фина етнолошка збирка, унутра аутентично уређена. Такође, имамо и велику башту, воћњак, виноград, аутентичну ракију, вина и храну. На обали смо Лудашког резервата природе, ту је дозвољено и пецање“, наглашава Иштван Хуло са етно-салаша „Рока тања“ из Лудаша.

Поједини салаши специјализовали су се за винске туре. „Вински двор“ у Хајдукову ради у складу са слоганом „од чокота до кревета“.

„Имамо обилазак винограда, показујем све сорте. Ако је време бербе, онда чак, и неки туристи могу да поберу неки грозд. После идемо у дегустациону салу, где се проба девет различитих вина. Обично људи преспавају, па настављају пут према југу“, објашњава Ласло Хуперт из „Винског двора“ у Хајдукову.

На северу Србије издваја се посебно умеће жена да од житних остатака праве уметничка дела. Јединствене слике и сувенире од сламе за посетиоце припремају у таванкутској сликарској колонији.

„У галерији слика од сламе, сваки гост може да види сталну поставку слика. Поред тога, може да купи сувенире од сламе које наше сламарке продају и да се опробају у радионици. Етно салаш 'Балажевић' је аутентична прича у којој наш туриста може да ноћи, а поред тога нудимо и традиционалну, домаћу гастрономску понуду“, каже Ладислав Сукновић, ХКПД „Матија Губец“ из Таванкута.

У Таванкуту можете да радите све што и домаћини – на пример, да се дохватите косе и да косите младо жито. Овде се негују обичаји предака у које се могу укључити и гости. Протеклог викенда одржана је манифестација прескакања ватре. Народно је веровање да девојке и момци, прескакањем Ивањских ватри, терају зло, несреће и болест.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво