Свим људима добре воље – да вам буде боље, дођите у Хомоље

Хомоље је један од најлепших али и најтајновитијих делова Србије. Некада изоловано, данас је све популарније међу туристима, који овде долазе пре свега због нетакнуте природе.

Пут у Хомоље води кроз Горњачку клисуру. Ту ће вас дочекати пенушава Млава и бујни извори воде, за коју многи сматрају да је лековита. У стени изнад магистрале ка Жагубици још стоје остаци манастира Благовештење, који је подигао деспот Стефан Лазаревић. Нешто даље је задужбина његовог оца кнеза Лазара, манастир Горњак из 14. века.

„Пре свега, Хомоље и сам жагубички крај је једна еколошка средина, једна здрава оаза. Све оно што је потребно савременом човеку, који живи брзо и стресно. Све оно што њему је потребно да свој живот употпуни, има овде у Хомољу“, каже Владан Лазић, директор Туристичке организације Жагубица.

Прави бисер Хомоља је Крупајско врело. Смарагдно зелена вода која излази из пећине, изазов је за домаће и стране рониоце, који су стигли до дубине од 123 метра, али и многобројне туристе.

„У последње две-три године дошло је до енормног повећања гостију, с тим што ова година одскаче. Да ли је то зато што наши гости не могу да оду у иностранство, или је неки други разлог, или је то интернет који данас кружи код свих“, рекао је Љубиша Петровић из „Крупајског врела“.

Крупајско врело је једно од ретких места у Србији на коме можете пити воду директно из реке, јер је кристално чиста и бистра.

Где има питке воде, има и питког пива. Уз сир и мед, жагубички крај добио је још један бренд са префиксом „хомољски“.

„Ми смо се недавно отворили за посетиоце и долазе баш пуно. Сви се интересују, сви хоће да виде, сви хоће да пробају. Имамо и обилазак пиваре“, рекла је Линда Божић из „Хомољског пива“.

На путу ка Жагубици можете посетити и Тршку цркву из 12. века, најстарији верски објекат у Браничевском округу. А онда стижете на врело Млаве. Ова река избија из дубине Хомољских планина, а у њој се праћакају пастрмке које су и главни специјалитет овдашњих ресторана.

Иако се некада, због изолованости овог краја, говорило: „Без невоље не иди у Хомоље“, домаћини данас имају лепши слоган:

„Свим људима добре воље, ако хоћете да вам буде боље, дођите у Жагубицу, свратите у Хомоље“, позива Владан Лазић, директор ТО Жагубица.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво