Да ли сте знали који је најзеленији град у Србији?

Кажу да је најзеленији град у нашој земљи – Сомбор. Некада седиште Бачко-бодрошке жупаније у Угарској, којој су припадали и Суботица и Нови Сад, баштини архитектонско и културно наслеђе, а близина Дунава је обезбедила природне лепоте.

Сомборци се поносе стаблима бођоша, липа, кестена, платана, тисе, у лепо уређеним дрворедима, као и препознатљивим зградама - Жупанијом, Градском кућом, Грашалковићевом палатом и црквама различитих религија.

"Људи, као на ретко којој дестинацији, могу да се баве историјом, културом, позориштем, а да онда у природи непосредно виде уживо дивље свиње, јелене", каже Ђуро Тодорић, директор Туристичке организације Сомбора.

У здању Жупаније налази се највећа слика у Србији - "Битка код Сенте", уље на платну величине 4x7 метара.Њу је, за Миленијумску изложбу у Пешти 1896. године, насликао бачкопаланачки аутор Франц Ајзентхут. Све уметничке фазе сликара светског ранга Милана Коњовића, можете упознати у галерији која носи његово име.

"Галерија од 1966. године донацијом легата сликара Милана Коњовића, до данас има 1.084 дела. У моменту оснивања фондација Коњовић је дао 550 цртежа, па је легат, до 92. године живота, допуњавао", каже Милена Ковачић, директорка Галерије.

Град фијакера и место где се једе добар рибљи паприкаш  

Сомбор је град фијакера и свакодневно, када временске прилике дозвољавају, возе по граду и околини.

"Туре, све зависи, од 20 до 30 минута до сат времена, сат и по, да ли идемо до канала. Опуштање, релаксација", каже Александар Антунић, фијакериста у Сомбору.

Сомборци и њихови гости радо излазе на Велики бачки канал, где се купају у чистој води, а поред њега су популарне пешачке и бициклистичке стазе. Само у дунавским чардама кува се аутентични рибљи паприкаш.

"Специфичан је по томе што у њега иду само четири састојка: риба, црни лук, алева паприка, со и наравно вода", каже Борислав Андрић, власник чарде "Адрић" у Сомбору.

Салаши најлепша острва Панонског мора

Најлепша острва Панонског мора су салаши, а туристе времеплов води деценијама у прошлост.

"Наш главни адут за који смо добили Златну медаљу на Сајму туризма у Новом Саду је свечани бачки ручак и људи кад дођу желе да га пробају", каже Драгана Фаркаш, "Наш салаш", Сомбор.

"Имали смо госте из Кине, били су уметници, па су сами, на нашем бибер црепу осликавали неки свој сувенир. Оно због чега воле доћи, то је жута супа од морке, са флекицама. Оно што смо заборавили - да једемо месо из супе, са разноразним сосевима, пуњену патку. Онда се то упакује у један леп производ, у неку топлину", каже Аранка Хорњак Мијић са "Дида Хорњаков салаша".

Из туристичке организације Сомбора за 20. јун најављују прву велику посткарантинску манифестацију - 23. издање популарног "Сомборског котлића".

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво