Сокобања – место за лечење, опуштање и активни одмор

Сокобања има мање од 8.000 становника, а током летњих месеци двоструко више гостију. Годишње ово место привуче готово 130.000 домаћих и страних туриста. Поред гостију који долазе на лечење, све је више туриста који ову бању препознају као место за одмор.

Смештена на 400 метара надморске висине, окружена шумовитим планинама, са ружом ветрова и термоминералним изворима, Сокобања је благотворна за оне који имају проблеме са дисањем, костима, или су под стресом.

"Сокобањска вода је испитивана први пут 1834. године. у Бечу, и од тада почиње организовано лечење у Сокобањи. Индикација број један је астма код деце и одраслих", каже Гордана Видановић из Специјалне болнице Сокобања.

За одмор и опуштање -велнес или боравак у природи. А за активни одмор - адреналински спортови попут параглајдинга са стазе на Озрену, слободно пењање на вештачкој стени у Врмџи, једрење на Бованском језеру.

Водопад Рипаљка, заштићен 1949. године, прво је заштићено природно добро у некадашњој Југославији. Река Градашница на овом месту у близини Сокобање пада са висине од 40 метара укупно у 11 одсека.

Ко тражи више од одмора, откриће да је ово и место богате историје и културног наслеђа.

"Оно што је најатрактивније туристима је Соко град, средњевековно утврђење које је настало на темељима римског кастела у 4. веку, затим турски амам који је стар 500 година и који је саграђен на римским термама. То је амам који је једини у функцији на овим просторима", истиче Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања.

У најпосећенијој бањи Србије радо тренирају спортисти, долазе екскурзије, а грађани искористе највише ваучера.

"Сигурно ћемо имати попуњену сезону до 1. октобра. Највећи број посетилаца биће спортске екипе, а имамо и доста других гостију. Што се тиче познатих личности, посебно чувамо успомену на нашег нобеловца Иву Андрића који је овде одседао 70их година", каже Славиша Лазањски, из хотела Моравица.

У експанзији је и викенд туризам - аква парк и излетишта током топлих викенда посети и до 30.000 излетника.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво