Најлепши део лепог, плавог Дунава тече кроз нашу земљу – на нама је да то искористимо

Да Србија има само Дунав, и то би било довољно за успешан туризам. Наравно под условом да се искористе све његове могућности. Протиче кроз десет држава, али на 588 километара кроз Србију је и најшири и најужи, и најдубљи, и најлепши.

Шест и по километара Дунавског пространства Голупцу даје више лик приморског него подунавског града. На самом улазу у Ђердапску клисуру чека нас Голубачка тврђава са девет кула.

„Свака кула је током историје имала посебно одбрану. Дакле, ако освојите једну кулу ви практично ништа нисте урадили. Фасцинантан је податак да нико никада војним путем није успео да освоји ову тврђаву“, напомиње Сретен Живковић, водич у Голубачкој тврђави.

Најпопуларнија туристичка тура је Голубац са бродића. У вожњу ће вас повести професор историје који је одлучио да катедру замени туристичким бродићем.

„Прича је спонтана и животна. Чамци су мој хоби, историја је мој занат, моја струка. Радио сам у Голупцу као наставник историје, мењао наставнице које су на породиљском и када су оне престале да се порађају морао сам да нађем посао и окренуо сам се својој другој, односно првој љубави, а то су Дунав и чамци“, објашњава своју одлуку Јован Коцмановић, водич туре „Голубац из бродића“.

Бициклизам или једрење, избор је ваш

Голубац лежи на најпознатијој европској бициклистичкој рути „Еуро вело 6“, а познат је и по воденим спортовима.

„Специфична ружа ветрова која се овде формира је погодна за једриличарски спорт. Имамо једриличарски клуб у самом Голупцу и ту туристи могу себи да приуште чак и то да науче да једре“, напомиње Саша Стокић, директор Туристичке организације Голубац.

Духовни препород

Манастир Тумане сазидан уочи Косовског боја, задужбина је Милоша Обилића. У њему се чувају мошти светог Зосима Туманског и светог Јакова.

„Народ долази у овој манастир из свих крајева света. Нема континента са ког неко у манастир Тумане не дође да прими овде благослов божији и молитвама туманских светитеља чудесно исцељење. Људи одавде одлазе као нови и препорођени“, тврди отац Димитрије Плећевић, игуман Mанастира Тумане.

Преспавајте у крошњи дрвета

У Голупцу се може преноћити у приватном смештају и за хиљаду динара. Ако желите коначиште у крошњи дрвета то ће вас коштати више. Госпођа Слободанка је здравствени радник. Одласком у пензију, отиснула се у туристичке воде.

„Може да се живи од посла у туризму ако знате како треба да радите и ако својим радом стекнете сталне госте који имају поверење у вас и ви у њих“, каже Слободанка Королија, власница апартмана „Бајка“.

Јохан Штраус Млађи је својеврсни промотер туризма на Дунаву већ век и по. Његов чувени валцер пронео је светом славу ове моћне реке.

Многи прекоокеански туристи долазе у Европи само да би крстарили Дунавом од Немачке до Црног мора, а његов најлепши део протиче кроз нашу земљу. Зато, запловите овог лета Лепим плавим Дунавом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво