Стара планина - сва од природе саткана

Стара планина својом лепотом и природним погодностима привлачи туристе. Надморска висина од 1.000 до 2.000 метара и чист ваздух, према мишљењу лекара, врло су повољни за здравље. Због тога се последњих година све више домаћинстава бави сеоским туризмом а хотели "Бабин зуб", "Планинарски дом" и "Стара планина" пружају одличне услове за летњу сезону.

На Старој планини сва годишња доба су специфична. Снегове који трају и по шест месеци смењује јединствена флора и фауна. Покорава својом лепотом, али призор који са једног од видиковаца може да се види, разоружава.

Планински венац Стара планина простире се од Зајечара до Црног мора, дугачак је 550 километара и део је природне границе између Србије и Бугарске. Последњих година интензивно се на овом подручју развија туризам.

Понуда је разнолика, укупно 2.000 кревета од чега је једна четвртина у три хотела у оквиру "СП ризорта". Осим скијања и зимских спортова летња сезона може да буде атрактивна за планинарење, планински бициклизам, параглајдинг, ултрамаратон и наравно за шетњу.

"Стара планина је од природе саткана и све госте позивам да је посете и испланирају свој одмор пре свега у Србији. Дајте да сви сложно идемо ка томе да подигнемо не само туризам већ целокупну нашу привреду, што значи да једемо српске намирнице", изјавио је Горан Караџић, директор компаније "СП ризорт - хотел Стара планина".

Фамилија Ћирић из Балта Бериловца више од деценије бави се сеоским туризмом. Кажу да су ове године посадили три пута више поврћа него иначе, да би утрошили време без туриста, на које су навикли.

"Ја сам се зажелела јер ово је дванаеста сезона, никад није било дана да нема никога. Али важно је да је све насађено, нек се они спремају, нек пројде овој што је дошло из друге државе, да ни мане, и после идемо даље, радимо", каже Надица Ћирић.

Осим пута, од Калне у подножју до врха планине, води и Црновршка река као природни оријентир.

"Да ли је Црновршка река овде најдубља. Јесте корито ове реке је овде најдубље на овом месту", прича Драган Ристић, новинар из Књажевца.

Стара планина богата је планинским речицама које сачињавају најнеобичније водопаде на више од тридесет места.

Са једног од видиковца готово надохват руке је Миџор, највиши врх Балкана. То је друго, старо име за Стару планину.

По том имену Балкан, за овај планински венац, име је добило и Балканско полуострво. Са планине се не може видети цело Балканско полуострво, али за ведрог дана, може готово цела Источна Србија и део Бугарске.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво