Читај ми!

Први пут у овом веку трострука Ла Ниња

Ла Ниња, хладнија вода на површини централног јужног Пацифика први пут од почетка овог века три године заредом господари тим делом света.

Необично тврдоглав и дуготрајан догађај Ла Ниња потрајаће до краја зиме на северној хемисфери односно до краја лета на јужној хемисфери.

Прва „трострука“ Ла Ниња, три узастопне године, у овом веку наставиће да утиче на температуру и обрасце падавина и да погоршава сушу и поплаве у различитим деловима света, наводи Светска метеоролошка организација.

То је тек трећи пут од 1950. године да се Ла Ниња задржи три године заредом.

„Овај упорни догађај Ла Ниња продужава услове суше и поплава у погођеним регионима. Међународна заједница је посебно забринута због хуманитарне катастрофе за милионе људи на Рогу Африке, изазване најдужом и најтежом сушом у новијој историји“, рекао је генерални секретар Светске метеоролошке организације Петери Талас.

Ла Ниња се односи на велико хлађење површинских температура океана у централном и источном екваторијалном Тихом океану. Доноси промене у тропској циркулацији атмосфере, у пољу ветра, притиску и падавинама.

Ла Ниња је природни феномен, али то се дешава у позадини климатских промена изазваних људима, које повећавају глобалну температуру, чинећи наше време екстремнијим.

Упркос Ла Нињи, и 2022. и 2021. биле су топлије него било која година пре 2015. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво