Читај ми!

Шта са вишком угљен-диоксида? Па да га закопамо, наравно!

Неуспех човечанства да успешно и одлучно ублажи климатске промене приморава научнике да испитају мало драматичније приступе, попут ђубрења океана како би заробили вишак угљен-диоксида из атмосфере.

„У овом тренутку, време је кључно“, каже научник Мајкл Хочела из Пацифичке северозападне националне лабораторије при америчком министарству за енергију.

„Како бисмо се изборили са растућим температурама, морамо да смањимо ниво угљен-диоксида на глобалном нивоу. Проучавајући све опције, укључујући и коришћење океана као својеврсног одвода, даје нам највеће шансе да охладимо планету“, истиче Хочела.

Фитопланктони, микроорганизми који живе на површини океана и врше фотосинтезу, једна су од главних компоненти природног циклуса угљен-диоксида и захваљујући њима велике количине тог гаса завршавају у дубинама океана.

Тим ситним организмима потребни су минерали, попут гвожђа, да би расли и ширили се, а проблем је што их на површини нема довољно да би више фитопланктона могло да се развије.

Као што ђубриво може да помогне у развоју биљака на копну, исто би теоретски могло да помогне планктонима који плутају на површини мора.

Китови су некада својим изметом обављали највећи део природног ђубрења океана, обезбеђујући планктоне храњивим супстанцама до којих би у противном тешко дошли.

Пре него што је индустријско изловљавање китова драстично умањило популацију, китови су помагали у уклањању два милиона тона угљен-диоксида годишње. Сада се кроз овај процес уклони тек 200.000 тона.

Вештачким додавањем недостајућег ђубрива могли би да буду стимулисани микроби да расту и репродуцирају се и извлаче још више угљен-диоксида из ваздуха и након своје смрти га носе на дно.

Пошто у већим растворивим количинама ове храњиве супстанце не остају довољно дуго на површини да би фитопланктони успели да их искористе, научници су се окренули наночестицама.

Наночестице, попут гвожђе-оксида и гвожђе оксид-хидрокиса су природна океанска ђубрива која долазе из вулканског пепела и седимената.

„Идеја је да појачамо постојеће процесе. Људи додају ђубрива на копну да помогну раст усева. Могли бисмо на одговоран начин да ђубримо океане“, истиче Хочела.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво