Читај ми!

Светски дан животиња, за живот без суровости, ланаца и експлоатације

Глобална заштита животиња је критично питање за целокупно човечанство а Светски дан животиња помаже да би се повећала свест и унапредило образовање широм света о томе како би животиње могле да живе квалитетније.

Светски дан животиња, за живот без суровости, ланаца и експлоатације Светски дан животиња, за живот без суровости, ланаца и експлоатације

Светски дан животиња обележава се сваке године 4. октобра. Окупља људе који се залажу за бољи третман и добробит животиња, како у дивљини тако и на фармама. Обележава се на различите начине широм света, догађајима за подизање свести и едукативним радионицама, предавањима, конференцијама... 

Уочи Дана животиња, обично су „дани отворених врата" у склоништима за животиње а организују се и посебне акције удомљавања, лечења, стерилисања, вакцинације луталица... 

Како је почело обележавање Светског дана животиња?

Светски дан животиња први пут је обележен 24. марта 1925. године у Немачкој. Започео га је Хајнрих Цимерман, кинолог, који је организовао прву прославу у Палати спортова у Берлину, којој је наводно присуствовало преко 5.000 људи.

Данас, скоро век касније, указујемо на угроженост неколико врста животиња.

Слонови

Било да су узети из дивљине или узгајани у заточеништву, слонови експлоатисани за забаву могу патити због сталног спутавања ланцима, недостатка друштвене интеракције са другим слоновима, неадекватне исхране и захтевних или чак штетних активности које доводе до стреса и здравствених проблема. Пример експлоатације слонова за туристичку индустрију је вожња слоновима у деловима Азије.

Слонови припадају дивљини. Али нажалост, након година заточеништва, врло често није могуће пустити заробљене слонове у дивљину. У овим случајевима потребно је пронаћи алтернативна решења где су физичке и психичке потребе слонова задовољене.

Тигрови

Хиљаде тигрова широм света су ухваћени или узгајани ради профита. Експлоатишу се као егзотични кућни љубимци, у забави и традиционалној медицини. Уместо да живе слободно у својим природним стаништима, многи заробљени тигрови живе усамљено и бедно.

Организација „Заштита животиња света" посвећена је томе да ово буде последња генерација тигрова која пати у заточеништву и да промовише заштиту дивљих тигрова. Тигрови, као и све дивље животиње, припадају дивљини.

Узгајане животиње

Годишње се 80 милијарди копнених животиња, укључујући кокошке, свиње и краве, користи за пољопривреду. Процењује се да је 56 милијарди у системима фабричке пољопривреде. Овај огроман број чак не укључује милијарде водених животиња.

Станишта дивљих животиња су такође уништена да би се узгајали усеви за исхрану милијарди животиња на фармама. Фабричка пољопривреда је глобално питање и само уз глобално решење, животиње се могу заштитити.

Китови и делфини

Нажалост, тренутно постоји око 3.000 китова и делфина у заточеништву у зоолошким вртовима, акваријумима или морским парковима широм света. Често су већ као јако млади одвојени од мајке.

Затворени су у резервоарима који су продторно неадекватни у односу на природна станишта, а ове животиње неретко су лишене хране за потребе тренинга, што им узрокује стални стрес и патњу, односно - подносе сурову стварност у име забаве.

Срећом, расте сарадњу између заједница и организација које су носиоци пројекта очувања и заштите китова и делфина.

Реализује се глобална шема заштите коју је развила „Светска алијанса за китове" и подржана је од стране организације „Заштита животиња света".

Међу акцијама у оквиру програма је и усмеравање туриста да лако изаберу „одговорне дестинације" за одмор и посматрање китова и делфина, подстичући их да доживе ове невероватне животиње у свом природном станишту, на аутентичан начин уз поштовање.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво