Читај ми!

Није само на Исланду – Плаву лагуну имаће и Канађани

Канадска компанија планира да изгради највећу геотермалну лагуну на свету неколико километара од Квебека. Како је планирано, вештачка лагуна требало би да буде као бањско село које ће се простирати на више од 12 хектара, што је 3.500 квадратних метара више од чувене Плаве лагуне на Исланду.

Температура воде биће око 39 степени Целзијуса током целе године, што је идеална температура током зимских дана, јер је зима оштра и хладна на овим просторима. Температуре су углавном у минусу.

ГеоЛагуна ће се загревати „огромним термо системом за грејање". Објекат користи геотермални, биомасни, фотонапонски и соларни систем за производњу топлоте, који ће се складишти у термалном резервоару испод лагуне. Систем може да обезбеди енергију чак и околним подручјима, али ће у првој фази пројекта (укључујући лагуну и околно село) лагуну учинити потпуно енергетски независном.

У оквиру лагуне предвиђена је и градња викенд насеља које ће се снабдевати соларном енергијом.

Дизајнери пројекта замишљају геоЛагуну као огромну туристичку дестинацију, па ће викендице моћи и да се изнајме.

Лагуна коју је направио човек неће бити једина атракција за посетиоце, јер ће се село налазити на мање од сат времена северно од града Квебека. Главни град провинције се може похвалити живописном културном сценом, финим ресторанима и активностима на отвореном, укључујући голф, скијање и посматрање китова.

Изградња геоЛагуне има три фазе, од којих ће прва почети у марту 2023. године. Рок за завршетак пројекта је око 18 месеци.

„Као предузетник, одлучио сам да покушам да будем агент стварањем потпуно самоодрживих села користећи соларну, геотермалну, биомасу и наш термални резервоар за патент који ће бити инсталиран испод лагуне и чувати топлу воду на 70 степени Целзијуса", рекао је Луис Масиоте, генерални директор и оснивач геоЛагуне.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво