Читај ми!

Због глобалног загревања урагани постају све јачи – шта нам је Ијан показао

Бурна је сезона тропских циклона на Пацифику и Атлантику. Због глобалног загревања урагани постају све јачи, крећу се спорије и задржавају више воде. То је управо потврдио ураган Ијан који је причинио највећу материјалну штету у историји Флориде и однео више од 80 живота у тој савезној америчкој држави. Дуго је остао изнад исте територије продужавајући агонију за оне који нису послушали наређење о евакуацији.

Научници су сагласни – олује су све интензивније и све брже се појачавају. То значи да се ветрови током једног дана појачавају за најмање 50 километара на час.

Већина смртних случајева у тропским циклонима не долази од ветра већ од воде – олујне плиме и падавинâ, што узрокује око 90 процената смрти од урагана у Сједињеним Државама.

Да није било океана, планета би било много топлија због климатских промена. Али у последњих 40 година, океан је апсорбовао око 90 одсто загревања изазваног емисијом гасова са ефектом стаклене баште. Ова додатна топлота подстиче интензивније олује и јаче ветрове.

Климатске промене такође могу повећати количину падавина испоручену олујом. Јер топлија атмосфера носи више влаге.

Током сезоне урагана на Атлантику 2020. године, једне од најбурнијих, климатске промене су повећале падавине по сату за 8 до 11 процената, стоји у најновијој студији коју је обавио часопис Nature Communications.

Свет се већ загрејао 1,1 степен изнад прединдустријског просека.

Научници Националне америчке администрације за океане и атмосферу очекују да ће се на 2 степена пораста глобалне темпераутре брзине ураганског ветра повећати за чак 10 одсто, а тада разарање експоненцијално расте.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво