Читај ми!

У борби са сушом Кина започела засејавање облака како би изазвали кишу

Власти у Кини су започеле акцију засејавања облака сребро јодидом како би обезбедили више падавина у кључну реку Јангце, која је у појединим деловима потпуно пресушила, а делови земље се суочавају са сушом и најгорим топлотним таласом у последњих шест деценија.

Неколико кинеских региона дуж реке Јангце покренуло је програм засејавања облака, али због сувише танких облака, операција у неким деловима речног тока погођеним сушом нису успеле.

Министарство водних ресурса навело је у саопштењу да суша широм слива реке Јангце „штетно утиче на безбедност пијаће воде сеоског становништва и стоке, као и на раст усева“.

Централна кинеска провинција Хубеј међу последњима је објавила да ће засејати облаке, користећи штапове сребрног јодида за изазивање падавина.

Штапићи сребрног јодида – који су величине цигарете – убацују се у постојеће облаке како би помогли у формирању кристала леда. Кристали тада помажу облаку да произведе више кише, повећавајући садржај влаге у њему и тако доприноси већој вероватноћида ће пасти киша.

Засејавање облака се практикује још од четрдесетих година, а Кина има највеће искуство у томе. Уочи Олимпијских игара у Пекингу 2008. године искористили су овај метод како би обезбедили суво време за отварање, а техника се такође може користити за изазивање снежних падавина или за ублажавање града.

„Најдужи“ и „најјачи“ топлотни талас забележен до сада

Најмање 4,2 милиона људи у провинцији Хубеј погођено је тешком сушом од јуна, саопштило је у уторак Одељење за ванредне ситуације. Више од 150.000 људи има потешкоћа са приступом пијаћој води, а скоро 400.000 хектара усева је оштећено због високих температура и суше.

Јангце је само једна од многих река и језера широм северне хемисфере која пресушују и смањују се усред немилосрдне врућине и малих падавина, укључујући језеро Мид у САД и реку Рајну у Немачкој.

Кина настоји да уложи велика новчана средства и развија нове изворе снабдевања водом како би се суочила са последицама које је суша оставила на усевима и сточни фонд. Део стоке је привремено премештен у друге регионе, саопштило је раније ове недеље Министарство финансија, додајући да је спремно 44,30 милиона долара за помоћ у случају катастрофе.

Да би се појачало снабдевање у доњем току реке, брана Три клисуре, највећи хидроенергетски пројекат у Кини, такође ће повећати испуштање воде за 500 милиона кубних метара у наредних 10 дана, саопштило је у уторак Министарство водних ресурса.

Врућина је такође приморала власти у југозападној провинцији Сечуан – у којој живи око 84 милиона људи и кључном производном центру – да наложе затварање свих фабрика на шест дана ове недеље како би ублажили несташицу струје.

Талас врућина у Кини траје већ 64 дана, што га чини најдужим у последњих више од шест деценија, откако су 1961. године почели да се бележе, наводи се у саопштењу Националног климатског центра. Такође је речено да је „најјачи“ до сада и упозорено да би се могло погоршати у наредним данима.

Кина је у среду издала црвено упозорење за најмање 138 градова и округа широм земље, а још 373 је стављено под наранџасто упозорење, саопштила је Метеоролошка управа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво