Читај ми!

Лед на Гренланду се топи, а милијардери улажу огромне суме новца у лов на његово рудно благо

Неки од најбогатијих људи на свету финансирају велики лов на благо, најсавременијим инструментима и технологијом на западној обали Гренланда која је остала без леденог покривача.

Захваљујући климатским променама ледени покривач Гренланда се топи невиђеном брзином, што да иронија буде већа, ствара прилику инвеститорима и рударским компанијама да трагају за рудним налазиштима у којима се крију минерали потребни за производњу зелене енергије.

Група милијардера, укључујући Џефа Безоса, Мајкла Блумберга и Била Гејтса, између осталих, убеђени су да се у брдима и долинама на гренландском острву Диско и полуострву Нусуак може пронаћи довољно минерала за производњу батерија које ће напајати стотине милиона електричних возила.

„Тражимо налазиште које ће бити прво или друго по величини налазиште никла и кобалта на свету“, рекао је Курт Хаус, извршни директор компаније „Коболд металс“, за Си-Ен-Ен.

Лед који нестаје на Арктику – на копну и у океану – наглашава јединствену дихотомију: Гренланд је нулта тачка од које крећу климатске промене, али би такође могао да постане нулта тачка за ископавање метала потребних за покретање решења кризе.

Клуб милијардера финансијски подржава „Коболд металс“, компанију за истраживање минерала и стартап са седиштем у Калифорнији, рекли су представници компаније за Си-Ен-Ен. У партнерству са мултинационалном компанијом за истраживање и развој ресурса са седиштем у Великој Британији, „Блуџеј мајнинг“, у потрази су за ретким и племенитим металима на Гренланду који су неопходни за прављење електричних возила и масивних батерија за складиштење обновљиве енергије.

Тридесет геолога, геофизичара, кувара, пилота и механичара сместило се на Гренланду у потрази за закопаним благом. Радници узимају узорке тла, беспилотне летелице и хеликоптери надлећу подручје и мере електромагнетно поље испод земље како би мапирали слојеве стена. Прикупљени подаци се анализирају помоћу алгоритма вештачке интелигенције како би се тачно одредило где би већ следећег лета требало кренути са ископавањем.

„Забрињавајуће је бити сведок утицаја климатских промена на Гренланду, али захваљујући њима, имамо прилику да много лакше испитамо његова рудна богатства“, наводи извршни директор „Блуџеј мајнинга“, Бо Милер Стенсгард, за Си-Ен-Ен.

Отапање копненог леда открива земљиште које је било закопано вековима и миленијума. Гренланд би могао бити богато налазиште угља, бакра, злата, цинка, тврде из Геолошког завода Данске и Гренланда. Влада Гренланда је већ урадила неколико „процена ресурса широм земље без леда“ и влада „препознаје потенцијал земље да диверзификује националну економију кроз експлоатацију руда“.

Истовремено, гренландски лед који нестаје – и подиже ниво мора – веома брине научнике који проучавају Арктик. Страхују да оно што је некада био ледени покривач Арктика током целе године, сада ће бити само сезонски ледени покривач.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво