Читај ми!

Царска Бара у новом руху спремно дочекује туристе из земље и региона

Царска Бара је од ове године, после три деценије, променила власника. Ова оаза недирнуте природе проглашена је средином прошлог века за специјални резерват природе - заштићено подручје од посебног значаја, а убраја се и међу десет топ дестинација на Коридору десет.

За само неколико месеци Царска Бара је добила потпуно нови изглед и спремно дочекује туристе из Целе Србије а ускоро и региона.

 

Лепо уређен парк са новим клупама уместо старог брода плове два мања а туристи уживају јер током вожње виде на десетине различитих врста птица и биљни свет.

„Много чапљи, орла белорепана, затим корморана, велике и мале, од чапљи, имамо пурпурну чапљу, сиву, гака, жуту чапљу, али исто тако, ако се посетиоцима посрећи, могу видети и строго заштићену врсту сисара односно видру која у старом Бегеју има своју јазбину", каже биолог Јасна Јпованов.

Најтежи део посла припао је чуварској служби која овде дежура даноноћно.

„Врши се контрола спортских риболоваца, улова рибе и то је један део који је сада тренутно активан, а касније како долази јесен како долази зимски период, прехрана дивљачи и прављење одушака како на Царској Бари тако и Бегеју да не би дошло до неког помора рибе", изјавио је шеф Одсека Чуварске службе Зоран Медић.

Пре појаве ковида деветнаест, Царску Бару је годишње посећивало око петнаест хиљада туриста из целе Србије и региона, колико их је од почетка маја како возе два чамца.

„Ове године смо до сада имали преко хиљаду посетилаца, Царска бара је са новим управљачем, новим чамцима у експанзији па ћемо видети касније како ћемо, сада је капацитет око 40 туриста по тури", испричао је возач брода Ђура Граовац.

Туристи који одлуче да ово лето проведу у овом делу Баната и искористе свој ваучер баш овде имају богату понуду.

„У Банату има јако лепих локација, поред Царске Баре ту су и наравно и ритови Доњег Потисја, то је једна прелепа природа, очувана природа, природа о којој се ми свакодневно старамо", каже др Дејан Јованови, ВД директора резервата природе Зрењанин.

Ипак у оази недирнуте природе највише уживају најмлађи посетиоци.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво