Читај ми!

Живот и љубав на само један дан – у ишчекивању цветања Тисе

Према речима биолога, тиски цвет је старији од диносауруса. Такође је заиста изузетно редак природан феномен. Цветање реке дешава се само на Тиси и на реци Јангцекјанг у Kини.

Љубитељи природе долазе на Тису да уживају у јединствености и ексклузивности овог догађаја, а романтици да провере легенду по којој тих дана река испуњава љубавне жеље ако у се њу пусти свећица утиснута у лицидерско срце. Чувени феномен цветања Тисе очекује се током викенда, као и манифестација у славу овог феномена и љубави, која отвара врата љубитељима природних лепота на обали Тисе у Новом Бечеју.

Цветање Тисе се увек дешава у јуну, а ове године још није почело.

„Очекујемо то ових дана пошто је лепо време и разговарамо са људима који живе на реци, то су наши аласи. Они често буду први који виде тиске цветове”, рекла је у Јутарњем програму Невена Суботић из организационом тима манифестације Kад Тиса цвета. Додаје да цветање реке некада и изостане.

Тиски цвет живи у муљу као ларва три године и у току само једног дана излази на слободу да у љубавном плесу продужи своју врсту. Због тог плеса, бројни људи долазе у Нови Бечеј како би присуствовали несвакидашњем призору. Ове године, манифестација посвећена тиском цвету почиње 10. јуна.

„Аласи кажу да имамо велике шансе да то буде тог дана, надамо се да нам време неће покварити угођај, а пошто је ових дана мало кише – мало сунца, очекујемо да ће нас и ове године послужити срећа и да ће наши гости успети да виде тиски цвет”, каже Суботићева.

Подсећа да тиски цвет, када на једном месту изумре – ту се никада више не појављује и да је са европских река нестао углавном због загађења.

„Кажу да је тиски цвет показатељ и колико је река чиста и то је тај сегмент приче о екологији. Надамо се да ће остати још дуго, дуго, јер је заиста интересантан и долазе новинари из целог света – и Би-Би-Си и Нешенел џиографик, сви су покушали то да сниме, неки су успели јер је јако тешко за снимање", објаснила је Суботићева.

Каже да су услови попут глиновитог тла у Тиси и недостатка природних непријатеља, уз бригу аласа – повољни аспекти за одржање тиског цвета. Истакла је да је важно да се зна да „цветање” почиње предвече, посебно за оне „који поране како би што боље видели овај природни феномен”.

Милионе инсеката, током „цветања”, посетиоци воле да посматрају и из чамаца аласа, са реке.

Пространи Тиски кеј и чарде на обали, угостиће људе који би волели уживо да виде тиски цвет и провере легенду да се у данима кад Тиса цвета испуњавају љубавне жеље.

Манифестација Kад Тиса цвета посвећена је љубави, а прошле године било је 9.000 посетилаца. Ове године, организатори очекују више гостију.

Програм почиње већ од петка, и то најпре Дечјом улицом на обали реке под називом – Цветић, тиски светић. Ту је и етно-базар, а од 21 сат се почиње са пуштањем свећица уз лепе жеље, и каснији музички програм (наступају бендови Ворд Ап, Банда дрвена, Ла Банда…) па Тиса постаје права позорница.

Легенда о испуњавању љубавних жеља и адреналин који прати ову манифестацију учинили су да Нови Бечеј постане најомиљенија дестинација парова који прослављају љубавне јубилеје.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво