Читај ми!

Дина црногоренсис, нова врста пијавице откривена у Црној Гори

На североистоку Црне Горе у области Комова, научници су открили нову врсту пијавице која је добила званично научно име Дина црногоренсис (Dina crnogorensis).

На шумским изворима научници су открили жућкасту, пегаву и средње велику нову врсту пијавице из породице Erpobdellidae са типичним анулацијом рода Дина.

Како су навели у свом раду, истраживачи Клеменс Гросер и Владимир Пешић, користили су интегративни таксономски приступ који комбинује податке о морфологији и ДНК баркодирању како би описали ову нову врсту, Дина црногоренсис.

Разлике у анатомији и резултати анализа разграничења врста заснованих на секвенцама ЦОИ подржавају статус нове врсте.

„Нова врста која је добила научно име по Црној Гори насељава шумске изворе у области Комова и једна је од најређих врста у црногорској фауни. Ријеч о крупној и вјероватно веома угроженој врсти, са изузетно небичним и јединственим животним циклусом који ће бити предмет посебне студије“, навео је научник Владимир Пешић, за портал ЦДМ.

Нова врста је најсличнија врсти Дина сербика из Западне Србије која је почетком године откривена и описана.

„Од врсте из Србије нова врста из Црне Горе се значајно разликује у анатомији као и резултатима ДНК анализе митохондријалног гена цитохром оксидазе“, наводи Пешић.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво