Читај ми!

Нема шева за немачке мачке

Власти у Волдорфу, граду у југозападној Немачкој, наредиле су љубитељима мачака да своје кућне љубимце задрже у затвореном простору до краја августа, како би заштитиле ретку птицу током сезоне парења.

У Европи се последњих деценија драстично смањила популација ћубасте шеве, па су градске власти у Валдорфу одлучиле да се позабаве овим проблемом. Уредба је осмишљена како би помогла очувању и спасавању шева, која своје гнездо прави на земљи, па је лак плен за мачке.

Популација ових птица у западној Европи нагло је опала током последњих деценија, наводе из Међународне уније за заштиту природе (ИУЦН).

Власници мачака који прекрше ову забрану биће кажњени са 5.000 евра. Ако се деси да власничка мачка убије ретку птицу шеву, власник ће бити кажњен са 50.000 евра.

Највећа немачка организација за заштиту животиња „Deutscher Tierschutzbund” упозорила је на то да спречавање мачака да изађу напоље изазива стрес. Одлуку локалних власти оценили су као контроверзну.

Неке друге организације поздравиле су одлуку о заштити ове врсте птице, али су поручиле да то не би требало да буде на штету других животиња. Истичу да је човек искључиво крив што је ова птица угрожена. Према неким студијама, домаће мачке убијају мали број птица.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво