Читај ми!

У Кини откривена „чудесна шума"

Древна шума пронађена на дну огромне вртаче у Кини. Научници верују да локација у Гуангсију где су открили, између осталог и дрвеће високо и до 40 метара – може скривати до сада непознате врсте.

Древна шума пронађена је на дну џиновске вртаче (затворене депресије) а стручњаци очекују да ће наићи и на, до сада, човечанству непознате врсте живог света.

Истраживачи пећина у региону Гуангси на југу Кине обавестили су научнике када су пронашли вртачу, у којој је била скривена шума. Међу 30 вртача у округу Леје, ово је највећа – дуга је 306 метара, широка 150 метара и дубока 192 метра.

Ђанг Јуанхаи, виши инжењер на Институту за геологију краша при Кинеском геолошком заводу, рекао је да налазиште садржи три пећине по ободима вртаче и добро очувану примитивну шуму на дну.

Научници су сатима пешачили да би стигли до подножја вртаче како би видели шта се у њој налази. Чен Ликсин, који је предводио експедицију, рекао је да је поред дрвећа било густог шипражја које му је досезало до рамена.

„Не бих се изненадио када бих сазнао да нађемо врсте  у овим пећинама које никада до сада нису биле пријављене или описане у науци", рекао је Ликсин.

Пејзаж пун вртача познат је као крашки пејзаж, настао првенствено растварањем стена подземним водама.

То значи да се широм области стварају вртаче и пећине. Овакве су, међутим, ретке, јер је вртача на чинем је дну пронађена стара шума – дубока, али тако оријентисана да има довољно светлости, што је од кључног значаја за развој живота.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво