Читај ми!

Ниво Јужног кинеског мора порастао за 150 милиметара од 1900. године, установили научници

Кинески истраживачи су успели да реконструишу историју промене нивоа Јужног кинеског мора на основу проучавања корала и открили да је од 1900. године ниво порастао за 150 милиметара.

Студија, коју су спровели истраживачи са Института за океанологију Јужног кинеског мора при Кинеској академији наука (ЦАС) и других научних институција, проучавали су корале Поритес, широко распрострањени корал у Јужном кинеском мору који имају високу стопу раста, јасно уочљив годишњи слој раста и високу осетљивост на промене животне средине.

Истраживачи су анализирали корелацију између стабилних изотопа кисеоника унутар корала и нивоа мора, салинитета при површини мора, температуре и количине падавина на Јужном кинеском мору и успели су да реконструишу рекордне нивое мора на годишњем нивоу.

Истраживање је показало да је ниво мора опадао за 0,73 милиметра годишње од 1850. до 1900. године, а затим растао за 1,31 милиметра годишње од 1900. до 2015. Годишњи пораст нивоа Јужног кинеског мора се од 1993. године убрзао и износио 3,75 милиметра годишње.

Истраживачи су закључили и да су на пораст нивоа мора утицала комбинација сунчане активности и гасова са ефектом стаклене баште у периоду од 1850. до 1950. године, али да су од 1950. главни узрочник били гасови са ефектом стаклене баште.

Резултати студије су објављени у часопису Палеонтологија, палеоклиматологија, палеоекологија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво