Читај ми!

Џонатан напунио 190 година и званично постао најстарија корњача на свету

Корњача по имену Џонатан навршила је 190 година и уз титулу најстарије живе копнене животиње, уписан је у Гинисову књигу рекорда као најстарија корњача на свету.

Процењује се да је Џонатан рођен 1832. године, што значи да је напунио или да ове године пуни 190 година, објављено је у Гинисовој књизи рекорда. То значи да је Џонатан рођен пре него што је краљица Викторија ступила на британски престо 1837. године.

Ова сејшелска џиновска корњача (Aldabrachelys gigantea hololissa) већ је била Гинисова рекордерка као најстарија жива копнена животиња, али сада је званично најстарија корњача или бар најстарија корњача чија је доб забележена. Џонатан је победио претходног рекордера Ту'и Малилу, која је живела најмање 188 година пре него што је угинула 1965.

Џонатан живи на Светој Хелени, острву у јужном Атлантском океану. „Он је локална икона, симбол упорности у суочавању са променама", рекао је Џо Холинс, Џонатанов ветеринар, за Гинисову књигу рекорда.

Џонатан је стигао на Свету Јелену 1882. када је имао око 50 година, наводи Британски музеј у Лондону. Фотографија Џонатана датирана између 1882. и 1886. показује да је потпуно одрастао, што сугерише да је имао најмање 50 година када је снимљен, тако да би данас могао да буде старији од 190 година.

Џонатан је слеп и не осећа мирис, али и даље пасе у дворишту резиденције гувернера Свете Хелене где живи са колегама џиновским корњачама Дејвидом, Емом и Фредом. Како би се осигурало да добија довољно калорија, једном недељно га дохрањују ветеринари. Његова омиљена храна су купус, краставац и шаргарепа. Поред јела, Џонатанова главна интересовања укључују спавање и парење.

„Упркос годинама, Џонатан и даље има добар либидо“, наводи ветеринар Холинс.

Научници још не разумеју све процесе који омогућавају корњачама попут Џонатана да живе тако дуго. Џиновске корњаче брзо убијају оштећене ћелије у процесу који се зове апоптоза, што им омогућава да се заштите од оштећења ћелија до којих долази како старимо.

Џонатанова дуговечност је можда без премца на копну, али у води постоје животиње које дуже живе. На пример, гренландске ајкуле (Somniosus microcephalus) како је процењено имају животни век од најмање 272 године, а хидре, група малих бескичмењака сличних медузама, непрестано регенеришу своје ћелије и изгледа да уопште не старе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво