Читај ми!

Нетакнути корални гребен откривен код обале Тахитија

Рониоци су открили нетакнути корални гребен код обале Тахитија. Смештен на дубини између 35 и 70 метара, гребен подсећа на џиновски ружичњак. Упркос глобалној кризи биодиверзитета, чини се да је гребен у добром стању.

Спектакуларни корални гребен у облику руже пронађен је на обали Тахитија у Тихом океану, на дубинама између 35 и 70 метара. Он чини део гребена који се протеже на више од три километра и мери 70 метара у ширини. Ово је један од највећих коралних гребена пронађених на овим дубинама.

Летиција Едуин из француског Националног центра за научна истраживања и њене колеге предузеле су ронилачку експедицију на острву Тахити, где су први пут открили гребен.

Открили су да се гребен састоји првенствено од две врсте корала. Од 30 до 45 метара дубине доминира Porites rus. Идући дубље, појављује се Pachyseris speciosa и на крају постаје доминантан на дубинама од 50 до 55 метара.

„Изгледа као џиновски ружичњак који иде докле вам поглед сеже“, каже Џулијан Барбијер из Међувладине океанографске комисије Унескоа.

Једна од најзначајнијих ствари везаних за овај корални гребен је његово готово нетакнуто стање.

Глобално отопљавање утиче на изумирање коралних гребена

„То је веома здрав гребен, као остварење сна“, напомиње Едуина. „Усред кризе биодиверзитета, ово је веома охрабрујућа вест“.

Корални гребени широм света су све рањивији због климатских промена и природних катастрофа, као што су цуамији и циклони. Овај гребен је такође један од ретких који је пронађен на овим дубинама, напомиње Барбијер.

„Можда је у нашим океанима много више великих коралних гребена на таквим дубинама који захтевају више истраживања“, додаје научник. „Ово би могао бити један од највећих коралних гребена на овој дубини колико знамо, али чињеница је да нисмо баш тражили коралне гребене на овој дубини“.

Тренутно само 20 одсто морског дна је мапирано, истичу истраживачи. Мапирајући више океана, на још већим дубинама, истраживачи се надају да ће разумети најбоље начине за заштиту и управљање овим богатим екосистемима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво