Читај ми!

Јелени и кошуте из војвођанске равнице стигли на Златибор

У прихватилиште на Златибору стигло је још десет јелена и кошута. То је део пројекта Министарства пољопривреде којим се европски јелени из Војводине насељавају на простор југозападне Србије - Тару, Златибор, Златар.

Уочи снега и јелени који су прошле године стигли на Златибор враћали су се хранилишту прихватилишта, неопходног у њиховом враћању на простор у ком су некада несметано живели.

„Разбијена им је социјална структура када су хватани и онда је јако битно да тај период карантина који проведу у прихватилишту проведу и формирају једну заједницу, једно крдо. Надамо се да ће то бити и овог пута, јер су хватани у различитим ловиштима, али је јако битно да тај део који проведу доле, да се навикну на нове услове средине. Доле су шуме храст, овде је бор“, наглашава Милун Меловић из Ловачког удружења „Златибор“ из Чајетине.

И не само борове, навикавају се и на букове шуме Таре на коју је најпре почело досељавање, али и на друге становнике шуме.

„Планским газдовањем и чувањем дивљачи, и одвајању, наравно, и постављањем разних препрека за медведе и вука, успели смо да очувамо, да нисмо имали губитака од дивљих животиња“, напомиње Алекснадар Станојевић, председник Ловачког савеза Западне Србије.

Међу 67 јединки пристиглих на Тару у протекле четири године петнаестак је и принова. На Златибору, у прошлогодишњем крду од двадесет јелена једна, али се чекају на пролеће и нове.  На Златару, четири су принове међу њих 40. То је добар знак да се јеленска дивљач прилагодила простору на ком је није било више деценија.

Насељавање се наставља и прошириће се  и на пријепољске планине, до којих јелени већ и сами стижу, а прелазе и у Босну. Ово је процес насељавања јелена, тако да је њихов лов строго забрањен и сасвим сигурно га неће бити док се не формира стабилна популација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво