Читај ми!

Они су хероји који ризикују своје животе да би спасавали животиње у невољи

„Анимал рескју Србија“ је прво удружење грађана које добровољно спасава животиње у Србији. Они су ту за све животиње којима је угрожен живот, а приступ месту на коме се налазе је отежан, ризичан, компликован или није могућ на уобичајен начин.

Спасавају мачке са дрвета и зграда, псе из шахтова, бунара, птице из залеђеног језера или уплетене у најлон, и све друге животиње из немогућих ситуација. Недавно су спасили и једну мацу која је неколико сати провела у пукотини зида дела зграде РТС-а, на висини од 10 метара, дозивајући у помоћ.

Маца је дошла у госте РТС-у у Јутарњем програму, а са њом је био и њен спасилац, Срђан Дашић, Драгана Бојић, која води рехабилатициони центар, и Александар Гаврић, оснивач овог удружења.

„Кад нам је диспечер јавио и кад смо стигли до зграде РТС-а, прво смо утврдили како се мачка попела и да ли је за нас безбедно да одемо по њу. На првом месту нам је безбедност особља, а после тога безбедност животиња“, каже Дашић.

Уз помоћ „мачкохвата“ успео је да мачку спусти до колегинице на земљи.

После спасавања, мачка је однета до Ветеринарског завода где је проверено да нема неку заразну болест и где је стерилисана. Тада су утврдили да има око 7-8 месеци и сада је спремна за удомљавање, објашњава Бојићева.

Свако ко хоће да удоми животиње које су спасене може да зове телефоном диспечерски центар удружења или да остави пријаву Фејсбуку или имејлу.

Тренутно имају око 30 мачака, а у склоништу „Анимал рескјуа“ има разних врста животиња – птица, патака, кунића...

Оснивач удружења Александар Гаврић каже да је Град Београд много помогао удружењу уступањем просторија, које ће омогућити удружењу да има један велики центар.

То ће бити не само центар за спасене животиње, већ ће чланови удружења ту вршити обуку и едукацију грађана. Удружење „Анимал рескју“ је веома активно на том пољу.

„Јуче смо колега Срђан и ја били у једној школи и одржали шест предавања. Деца реагују фантастично. Она су толико позитивна и страшно желе да уче и да се друже са животињама“, истиче Гаврић и додаје да им то даје додатан елан и ветар у леђа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво