Читај ми!

Белоглави суп - краљ небеских сводова храни се у ресторану - хранилишту на Јадовнику

Удружење "Јадовник - нетакнута оаза", на прагу је да трајно реши статус хранилишта белоглавих супова. Три кланице и већина пољопривредних произвођача одлучили су да животињски отпад одвози на Јадовник. Кроз пројекат "Сачувајмо белоглаве супове", знатно је повећан број ових птица, којима је претило изумирање.

И супови сити, али и вукови, медведи, лисице, јазавци, и овце на броју, а и природа је чистија, од када волонтери Удружења износе кланички отпад и угинуле животиње на хранилиште Кашан, на Јадовнику.

"Решили смо и проблем, јер белоглави суп се храни тим отпадом, ми знамо колико тај орао значи за све наше пределе и за целу Србију", рекао је Горан Дробњак из Ивање.

"У нашој МЗ Ивање је сточна пијаца и мој је приједлог да се лоцира такво специјално возило које ће скупљати кланички отпад, отпад животињског поријекла; да се лоцира ту непосредно у близини сточне пијаце",рекао је Ненад Пузовић, председник Савета МЗ Ивање.

Уз свакодневну бригу о суповима и другој дивљачи, чланови јадовничког удружења последњих месеци, кроз пројекат ОРКЕ - "Твоје место у Србији", раде и на ширењу сарадње са локалним становништвом.

„Резултат на који смо ми поносни јесте да је протекле зиме преко 2,5 тоне хране животињског порекла одвезено на хранилиште, чиме смо обезбедили оброк овим краљевима небеских сводова. Оно што је битно јесте да су три кланице и већина пољопривредних произвођача одлучила да се отпад животињског порекла одвози на хранилиште", истакао је Драган Терзић, УГ „Јадовник- оаза нетакнуте природе".

„Ово удружење ради јако велики и одговоран посао, трудимо се да помогнемо колико год можемо, али, кажем вам опет, законска регулатива нам не даје право да им помажемо с том сврхом, можда да им помогнемо као невладином сектору", напоменуо је Владимир Бабић, председник Општине Пријепоље.

А како је опстанак хранилишта, за разлику од оних у кањону Увца и Трешњице, почивао на волонтерима и донацијама, намера активиста је да трајно реше статус хранилишта-ресторана, који из године у годину има све више задовољних гостију из природе.

„Сваке године радимо мониторинг белоглавог супа најмање два пута, задње три године радимо четири пута; од момента налијегања, односно кад крену у инкубацију парова па до полијетања младунаца. Само ћу рећи податак да смо са неких 35 парова изашли, ове године смо постигли 55 парова да имамо на инкубацији, а младунаца имамо 46", рекао је Вјекослав Јоксимовић, УГ „Јадовник-оаза нетакнуте природе".

Почетком године предочиће резултате рада надлежном Министарству, како би успоставили ефикаснији систем заштите свих дивљих животиња на територији заштићеног подручја „Предео изузетних одлика Озрен - Јадовник.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво