Читај ми!

Научници у чуду – пронашли кљову мамута на дну Тихог океана

Поморски биолози очекују да ће свашта видети и пронаћи у великим дубинама, али кљова мамута свакако није једна од тих ствари.

Биолог Стивен Хадок и пилот подморнице Ренди Прикет, први пут су спазили кљову 2019. године, али су мислили да је у питању кљова слона.

Као чланови Истраживачког института у Монтереј Беју, тада су истраживали подводну планину удаљену око 300 километара од обале Калифорније.

Хадок и Прикет вратили су се на исто место јула ове године, јер током прве експедиције нису успели да је извуку. Користећи подморницу „Док Рикетс“ овога пута су успели да са дубине од 3.070 метара покупе кљову дужине преко једног метра.

Када су је донели на копно и анализирали, потврдили су да је припадала врсти изумрлог колумбијског мамута (mammuthus columbi).

„У дубини мора проналазимо много фантастичних врста животиња за које људи не би веровали да постоје. Али пронаћи кљову мамута тако дубоко и далеко од обале је нешто најнеочекиваније“, рекао је Хадок за портал Гизмодо.

Још увек не може да поверује да је тамо провела миленијуме.

Кљова, која још званично није датирана, изузетно је добро очувана због хладне средине и високог притиска који влада на тој дубини.

Палеонтолог Данијел Фишер са Универзитета у Мичигену каже да се дешавало да остаци мамута буду пронађени и извађени из океана, али никада тако далеко од обале и не на већој дубини од неколико десетина метара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво