Читај ми!

Да ли су људи из покрета „Изолујте Британију“ терористи и еко-бандити

За око две недеље у шкотском граду Глазгову почиње глобална Kонференција о климатским променама. Kада је реч о смањењу штетних гасова и употребе фосилних горива Британија је у самом светском врху, но мала група грађана узнемирује последњих седмица и најхладнокрвније Енглезе. Покрет „Изолујте Британију“ не оспоравају зато што тражи топлотну изолацију за све домове до 2030. године, већ због начина на који то чини.

Шта повезује термичку изолацију, блокаду аутопутева и предстојећу глобалну конференцију о климатским променама у Глазгову? Група „Изолујте Британију“.

„Мој син има једанаест година и треба да стигне у школу. Зато се склоните са пута и пустите га да иде у школу“, вришти жена на демонстранте на једној од лондонских улица.

Овакве сцене постале су уобичајене. Демонстранти мирно седе и не хају за возаче на ивици нервног слома. Они су махом старији добростојећи белци.

Недељама блокирају главне аутопутеве, сатима седе испред министарства унутрашњих послова, мирно трпе хапшења и спремни су да дају и своје животе.

„Десет хиљада људи у Британији годишње умре од зиме. Два и по милина породица живи у енергетском сиромаштву. Морамо смањити употребу фосилних горива иначе ће будућност нас, наше деце и њихове деце бити потпуно уништена. Ситуација је неодложна и зато седимо испред ових кола. Ништа нам друго не преостаје, јер влада има слуха само за ометање јавног реда. Дубоко жалимо на сметњи, али немамо другог избора“.

Ова изјава у неку руку је манифест групе „Изолујте Британију“.

Подједнако их не подноси ни левица, ни десница.

„Не схватам против чега протестују. Влада је издвојила две милијарде фунти за топлотну изолацију домаћинстава. Троши стотине милиона фунти годишње на обуку монтера топлотне изолације и поправку дотрајале дрвенарије“, објашњава водитељу телевизије Ел-Би-Си, десничарски политички блогер Пол Стејнс.

Пет недеља блокада путева изазвало је владу да од суда затражи дозволу да почне да хапси мирне демонстранте.

Њихова непопустљивост разгневила је грађане са свих страна политичког спектра.

Живце је изгубио и један од најпопуларнијих телевизијских водитеља у Британији, Ричард Медн, ветеран који је од Пирса Моргана преузео палицу јутарњег програма телевизије Ај-Ти-Ви.

„Прочитао сам вам дефиницију фашизма, која у потпуности описује оно што радите на аутопутевима. Наметање глобалног решења појединцима је фашистички чин и зато понављам да се понашате као фашисти. Предвидео сам и озбиљне последице по људе у редовима иза ваших барикада. Ви сте то одбацили и само неколико дана касније жена се шлогирала у колима“, сасуо је Медн портпаролу покрета Лијаму Нортону.

У узаврелом тону електричар Лијам Нортон признао је да није изоловао сопствени дом, своју групу упоредио са шесточланом парламентарном групом око Винстона Черчила 1937. године током успона фашизма и демонстративно напустио студио. Интернет је полудео.

Неколико дана касније група, коју таблоиди називају терористима и еко-бандом, прогласила је обуставу протеста до 25. октобра.

Сада од суда траже да се саобраћај креће 15 километара на сат где год да протестују.

Грађанска непослушност или више од тога – политичари, али и полиција у Британији питају се какав ће метод група „Изолујте Британију“ изабрати да себе представи свету на глобалној конференцији о климатским променама, која у Глазгову почиње 31.октобра, од које влада Бориса Џонсона очекује велике резултате.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво