Читај ми!

Колумбијске власти коначно нашле решење за кокаинске нилске коње

Колумбијске службе за заштиту природе започеле су стерилизацију нилских коња које је покојни колумбијски нарко-бос Пабло Ескобар увезао за свој приватни зоолошки врт, пошто се стадо толико увећало да је представљало озбиљну еколошку претњу по живи свет, али и за људе.

Умножавање популације такозваних „кокаинских нилских коња“ започело је још 1993. године пошто је убијен Пабло Ескобар и запоседнута његово луксузно имање, хацијенда „Напуљ”, око 250 километара северозападно од главног града Боготе.

Животиње које су тамо пронађене превезене су у зоолошке вртове широм земље, али не и нилски коњи, један мужјак и три женке. Власти су их оставиле на поседу пошто је њихов транспорт био превише компликован, вероватно претпостављајући да ће животиње угинути.
Међутим, уместо тога, они су се намножили и њихов број се више него удвостручио од 2012. године.

Одлука о неутрализовању репродуктивног потенцијала крда нилских коња донета је пошто је у научној студији урађеној почетком године закључено да су животиње постале опасност и права темпирана бомба, јер су се тако успешно размножили да су се из првобитног дома проширили дуж целог тока главних пловних путева у земљи, реком Магдаленом, преноси Гардијан.

Студија, објављена у часопису Biological Conservation, препоручивала је да се стадо уништи. Али многи су предлагали стерилизацију, пре свега забринути због тако екстремног нарушавања права животиња, као и отпора међу већином становништва које се противило тој мери.

Енрике Зерда Ордонез, биолог са Националног универзитета у Колумбији, навео је у изјави за Си-Ен-Ен почетком године да је хемијска кастрација једини начин да се реши овај проблем, али и признао да стерилизација нилских коња уопште није лак задатак.

Према последњим извештајима, претходне недеље колумбијске власти су успела да стерилишу 24 нилска коња, користећи хемикалије које их чине неплодним.

Да ли ће нови покушај смањења крда бити успешан за сада није познато, али нилски коњи су се изузетно добро прилагодили свом новом јужноамеричком дому и чак угрозили домаће врсте.

Научници који проучавају утицај нилских коња на околину верују да ће локални екосистем претрпети штете на више начина: од протеривања аутохтоних врста којима прети изумирање, попут морске краве, до промене хемијског састава пловних путева, што би могло да угрози и рибарство, а на крају и људе. У часопису такође изражавају забринутост због преношења болести са нилских коња на људе.

Нилски коњи уопште нису мирољубиве животиње и често се налазе на листи животиња које су проузроковале највећи број смртних случајева. Годишње у Африци страда најмање 500 људи од напада нилских коња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво