Читај ми!

Од депоније до зелене оазе - У Трстенику акција решавања еко-проблема

Отпад у фабрикама које су биле у стечају или предмет приватизације вишедеценијски је проблем, чије је решавање покренуло Министарство за заштиту животне средине. После „Светлости" из Бујановца и новосадског „Хинса", на ред су дошли и погони Прве петолетке у Трстенику.

Фабрика технолошко-металуршке обраде у Трстенику бави се термичком обрадом, заштитом и бојењем метала, током чега настаје и опасни отпад.

Око пет тона муља, талога хрома, цинка, активног угља и смоле безбедно је складиштено, а до краја октобра биће и уклоњено.

„Драго нам је што нас је држава препознала да решимо тај историјски отпад, а иначе, приоритет би нам било ново постројење за прераду отпадних вода. С обзиром да се бавимо галванизацијом -  пуно је препарата, користимо и те еко-препарате, пратимо те европске регулативе, али постројење за прераду отпадних вода нам је неопходно“, рекла је Оливера Пешић, директорка Галванске заштите ПТТ ТМО А.Д. Трстеник.

Уз подршку Министарства за заштиту живботне средине, у Општини Трстеник историјски отпад биће уклоњен са пет локација некадашње Прве петолетке.

„Држава по први пут чисти комплетне локације, до нултог стања, када говоримо о отпаду. У претходном периоду се чистило парцијално, једна по једна врста отпада, и никада нисмо могли да кажемо и констатујемо инспекцијским надзором. Ово је комплетно очишћено, овде више нема опаности. Оно што је важно за грађане Трстеника јесте да су они као град у плану за изградњу великог пречистача за отпадне воде, у сарадњи са KFW банком, и то је један од капиталних зелених пројеката који ће се планирати", изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Са 77 милиона динара држава је помогла и да Трстеник отпочне решавање проблема несанитарне депоније „Осаоница" на којој се годишње складишти 10.000 тона комуналног отпада.

„Друга фаза предвиђа санацију и рекултивацију две трећине тела депоније док ће се у остатку, на санитаран начин, изградњом једне санитарне касете одлагати отпад по свим еколошким стандардима. У плану је да Општина Трстеник пређе на регионалну депонију у Краљеву, и у том тренутку, када се буду стекли услови, ми ћемо приступити и тој терминалној фази, у потпуности затворити ову депонију и ову површину од седам хектара рекултивисати, и учинити је једном зеленом оазом", рекла је председница општине Трстеник Милена Турк.

Завршетак радова на депонији „Осаоници" планиран је крајем марта наредне године.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво