Читај ми!

Лепљиви језик, специјални амортизери, мозак од неколико грама... Детлићи - природни столари

Више од 180 врста детлића, птице препознатљиве по карактеристичном ударању кљуном о стабло дрвета, распрострањено је широм света. Нема их само на Мадагаскару, Јужном полу и у Аустралији.

Уколико би човек целог дана ударао главом у дебло дрвета као што то ради детлић, претрпео би озбиљна оштећења мозга, јер људска лобања није анатомски адаптирана да издржи такве ударце.

Детлићи, међутим, остају неповређени. Тајна је у анатомији ове врсте птица које спадају у оне са најтврђим кљуном, али и најмекшом лобањом и мозгом тешким свега неколико грама.

„Сам мозак је занимљиво постављен јер је дугуљаст, и налази се у таквом положају да би апсорбовао што више удараца. Има мало мождане течности тако да се и тим смањују потреси и додатно је оклопљен сунђерастим ткивом поготову са задње и предње стране, како би се ти ударци док он кљуца амортизовали“, објашњава биолог Кристијан Овари.

Анатомија самог кљуна је такође врло специфична.

„Зато што детлић има тај спољашњи рожни део, има тај унутрашњи коштани део, као и све птице, али он има и један међуслој сунђерастог ткива који му већ у старту помаже да мало амортизује те ударце. Друга ствар, горњи и доњи део кљуна се могу независно померати“, наводи Овари.

Ублажавању удараца, који некада достижу убрзање и до 10.000 метара у секунди, доприноси анатомија читавог тела, као и дуги лепљиви језик којим му је обавијена лобања, а за који се процењује да је пропорционално дужи од жирафиног.

„Детлић када удари кљуном не амортизује само врхом кљуна тај ударац, него од врха кљуна до врха репа свим могућим мишићима и тетивама распореди те страховито јаке ударце“, додаје биолог.

Специфичан начин исхране, привлачење партнера, као и прављење гнезда за младе, главни су разлози због којих детлићи кљуном ударе у дрво између 8.000 и 12.000 пута на дан. Детлић може направити чак 20 удараца у секунди, што изискује и велики утрошак енергије, па су ове птице у сталној потрази за храном.

„Зато је добра ствар што су ту термити који се налазе свуда у шуми, у дрвећу - јер термити су врло масни, мале животињице, живе у колонијама тако да се брзо размножавају и то је један одличан начин да се надомести сва она храна која детлићима треба“, наводи Овари.

Детлићи су својеврстан феномен у животињском царству и стални предмет интересовања научника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво