Читај ми!

Перућачко језеро- толико је чисто и лепо да га и медведи препливавају

Наспрам нашег националног парка Тара, налази се НП Дрина, најмладји национални парк у Републици Српској. Простире се на око 6.300 хектара површине, чије су основне вредности станишта ендемичних и реликтних врста, пре свега Панчићеве оморике, као и кањон Дрине којим је пловила и наша екипа из Ужица.

Пловидба од Перућца до ушћа Жепе у Дрину, најлепша је слика Националног парка Дрине. Ту су  ретка флора и фауна, стећци и археолошки локалитети.

„Дубина кањона је негде око 1.000 метара, на најдубљем делу, а ширина кањона је од 100 до 150 метара. Овде постоје средњевековни градови и утврђења, стари град Ђурђевац", истакао је Бојан Јосиповић, дирекрор ЈУ НП Дрина, Сребреница.

Црни поток у дрину се спушта са висине од 1.100 метара надморске висине, а ток му је дуг 5,5 километара. Највеће је мрестилиште пастрмке и ту је трајно забрањен риболов. Високо у литицама су Панчићева оморика, црни бор, граб, дивокозе и медведи који препливавају са једне на другу страну обале, јер животиње не познају грнице.

„Прошли смо веома тежак период да објаснимо људима да је то предност, а не недостатак када је неко подручје под заштитом", истакао је Драгић Караклић, директор НП Тара Бајина Башта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво