Читај ми!

Планета за будуће генерације - климатски самит у Милану

Велики конгрес Млади за климу (Youth for climate), који се традиционално одржава под покровитељством Уједињених нација, окупиће од 28. до 30 септембра 2021. године у Милану, представнике 197 земаља. Учесници ће кроз радне групе, покушати да формулишу проблеме за климатске промене и направе пакет предлога и решења.

На климатском самиту у Милану, Србију ће представљати Дуња Трифуновић и њена колегиница Звездана. Гостући у Јутарњем програму РТС-а, Дуња је истакла да је променљиво време претходних дана  последица климатских промена, и да  треба истаћи да се Србија бори и са другим последицама, попут поплава, продужене зиме, краћег лета. Занимљиво је да се ми суочавамо са променама које су различите у односу на промене са којима се суочавају млади широм света.

„Занимљивост конгреса је учешће представника из 197 земаља, са различитим искуствима, са различитим знањима, који ће покушати да реше глобални проблем на локалном, националном и интернационалном нивоу", истакла је Дуња.

Сваку државу представљају два делегата, сви делегати су узраста од 15 до 28 година. На самиту ће учествовати и министри екологије, образовања...

„Моја радна група истиче важност у борби за климатске промене. Идеја је да све то представимо на хумани начин и прикажемо како климатске промене утичу на српске породице и да је важан рад и глас младих. Климатске промене треба прилагодити младима", рекла је Дуња.

Делегати из земаља које нису у Европи, такође истичу своја искуства, која су потпуно другачија, рецимо у Конгу нема приступа интернету. Занимљиво је да се сви суочавамо са истим проблемима и јасно је да треба много радити на теми климатских промена.

Како је најављено на конгресу у Милану учествоваће Борис Џонсон, а говорићи и папа Франциско.

„Њихово гостовање биће значајно, привућиће медијску пажњу и наш глас ће се чути далеко. Драго ми је што су велики лидери препознали проблем који се донекле мора решити слушајући младе људе", наглашава Дуња Трифуновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво