Читај ми!

Светски дан горила – јединствених и важних „инжењера екосистема“

Невладине организације које су учествовале у успостављању Светског дана горила, поручују да је очување тих животиња немогуће без подршке локалних заједница, влада и значајних финансијских средстава. За сада је забележен скромни напредак у акцији очувања те врсте.

Из невладиног сектора широм планете наводе да је важно да што више чланова заједнице схвати важност станишта које их окружује јер је једино тако могуће заштитити гориле.

Као друге важне факторе у тој мисији, наводе време и новац.

Гориле као невероватна и моћна створења, упркос својој величини и снази, у опасности су да нестану с наше планете, из станишта која су разнолика.

Неке процене су на срећу биле погрешне када су прогнозирале да ће гориле нестати до 2000. године. Ипак, у једном тренутку у дивљини их је било свега неколико стотина, пише за портал Mongabey, др Тара Стоински, директорка фондације "Dian Fossey Gorilla Fund".

Светски дан горила обележава се 24. септембра, од 2017. године. Од тада су владе Руанде, Уганде и ДР Конга, уз подршку цивилног друштва, направиле значајне кораке у обнови популације горила.

Сада су регистроване 1.063 планинске гориле, у две одвојене популације, а 2018. године су са листе „критично угрожених" преведене у „угрожене" – слабашан успех, али и даље разлог за славље, навела је др Стоински.

Тимови Фондације су, такође у наведеном периоду, уклонили чак 4.881 замку из шума Руанде и Конга. Радили су са локалним становништвом на образовању о важности биодиверзитета, сарађивали са научницима и студентима из целог света и објавили више од 60 научних радова о горилама и битним питањима биодиверзитета.

Очување врсте на једној страни света може да има дубоке последице по људе свуда на планети.

Када се гориле крећу кроз шуму, оне се понашају као „инжењери екосистема" својим понашањем, храњењем, размножавањем...

Једу биљке и расипају семе, па тако помажу и размножавање биљака, чувају шуме  успоравајући брзину глобалних климатских промена и смањујући ризик од природних катастрофа – у било ком граду света.

Број горила се благо повећава, и можда екстремни напори за њихово очување више неће бити неопходни.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво