Читај ми!

Унеско подручје Муре, Драве и Дунава прогласио првим петодржавним резерватом биосфере на свету

Највеће заштићено речно подручје у Европи које је Унеско прогласио првим петодржавним резерватом биосфере на свету Мура–Драва–Дунав, међународни је пример синергије заштите природе и одрживог развоја.

Док се свет суочава са климатском кризом и деградацијом природе, Унеско је у Абуџи у Нигерији прогласио Петодржавни резерват Мура–Драва–Дунав, што је историјски корак према новом добу за природу и људе, наводи се у саопштењу Светске организације за заштиту природе. 

Резерват биосфере, који се протеже Аустријом, Словенијом, Хрватском, Мађарском и Србијом на скоро милион хектара и 700 километара речног тока, проглашењем је службено постао највеће заштићено речно подручје у Европи, и представља међународни пример синергије заштите природе, климатске отпорности и одрживог развоја.

Због јединствених станишта и бројних ретких врста, резерват биосфере такође је познат и као Европски Амазон.

„Проглашење од Унеска важан је показатељ међународне сарадње и заједничке зелене визије, значајан корак напред у очувању природног и културног блага региона и снажан пример уједињења земаља са заједничким циљем очувања природе. Ово је и важан допринос имплементацији Стратегије ЕУ за заштиту биодиверзитета, чији је циљ да се до 2030. године обнови 25.000 км река и заштити 30 одсто копна ЕУ. То је само још једна потврда мандата свих пет земаља да заједнички крену са обновом и заштитом предела Муре, Драве и Дунава“, рекла је Наташа Kалауз, директорка "WWF Adria", светске организације за заштиту природе, која је од самог почетка део ове иницијативе.

И животиње и људи зависни од Муре, Драве и Дунава 

Иако идеја о петодржавном Унеско резервату биосфере Мура–Драва–Дунав датира с краја прошлог века, рад институција на његовом успостављању је службено започео 2011. године. Подручје резервата биосфере обилује ретким стаништима попут великих поплавних шума, пешчаних и шљунчаних спрудова, стрмих обала, рукаваца и мртваја. Управо су она дом највеће популације орла белорепана у Европи и гнездилиште многих угрожених врста птица попут брегуница, мале чигре и црне роде, станишта дабра и видре и риба попут кечиге.

Не само да бројне врсте зависе од Муре, Драве и Дунава, већ и готово милион људи чије су животе обликовале реке. Нетакнуте поплавне низине чувају насеља од поплава, реке нам омогућавају питку воду, плодно земљиште, ублажавају последице климатске кризе, а исто су тако зоне рекреације и инспирације и могу бити покретач одрживог развоја.

„У време климатске кризе и великог изумирања врста, заштита природе постаје питање преживљавања. Проглашење резервата биосфере Мура–Драва–Дунав важан је корак према зеленој и одрживој будућности у којој нема више простора за негативне праксе попут нових пројеката изградње хидроелектрана, непотребне регулације река или вађења седимента. Европски Амазон стога видимо као добар пример суживота људи и природе“, додала је Kалаузова.

Вредност заштите овог подручја препознала је и Европска унија, која је кроз своје програме подршке суфинансирала пројекте у вредности већој од 20 милиона евра, а који доприносе заштити природе и развоју овог подручја.

„Упркос великом искораку који смо направили овим проглашењем за очување река Муре, Драве и Дунава за све будуће генерације, пред нама је много посла. Неопходна је већа преданост кључних доносиоца одлука, као и привредника ради подстицања одрживог развоја Европског Амазона, како он не би остао само 'парк на папиру'. Очекујемо наставак добре сарадње, резерват биосфере у којем се природа истински обнавља, подстиче иновација и у којем су локалне заједници покретачи промена“, закључио је пројектни сарадник у "WWF Adria" Никола Матовић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво