Читај ми!

Море око Фарских острва поново црвено – масакр скоро 1.500 делфина

Чак и најжешћи поштоваоци традиционалног лова на китове осудили су као „суров и непотребан“ масакр скоро 1.500 делфина код Фарских острва, преноси „Гардијан“.

Делфине су пре тога натерали да упливају у плићак плаже Скалаботнур на острву Ејстурој, где су се парћакали сатима и безуспешно покушавали да се спасу пре него што су их убили.

Група „Си шепард“ (Морски пастир), која се годинама бори против китолова, тврди да је недавно завршени лов „највећи појединачни масакр делфина и китова-пилота у историји Фарских острва“.

Поређења ради, у једном дану је убијено више животиња него током целе сезоне у злогласној Таиџи ували у Јапану.

Чак су и многи житељи Фарских острва, од којих већина гледа на лов као део културног наслеђа, изразили гађење. 

„Припадне ми мука када видим овако нешто“, написао је један од становника удаљених острва на Фејсбук страници локалне телевизије, док је други назвао масакр „ужасним“ и истакао да га је због тога срамота што је Фаранин.

Хери Петерсен, који председава локалном удружењу за лов у заливу, рекао је да је превише делфина усмерено и натерано ка плажи и да је на плажи било премало људи који су их убијали, што је продужило њихову агонију.

„Згрожен сам оним што се десило. Делфини су се превише дуго мучили и праћакали пре него што су убијени“, додао је Петерсен.    

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво