Читај ми!

У Тексасу из својих скровишта измилела створења из ноћних мора

Необични зглавкари, који изгледају као нешто између шкорпије и паука, у самоодбрани испуштају киселину и једу бубашвабе за вечеру, напустили су своја склоништа и кренули у Тексас у потрази за храном и партнером.

Необични пауколики зглавкари (арахниде) винегруни, познати и као „бич шкорпиони“, често називани и „копненим јастозима“, пронађени су прошле недеље у Националном парку „Биг бенд“ у басену Чисос. Запослени у парку су на друштвеним мрежама поделили фотографију овог створења, на ужас пратилаца.

Према речима званичника парка, летња киша измамила је винегруне из скровишта. Створења, дугачка око три центиметра, појављују се у ово доба године у потрази за „храном и љубављу".

Винегруни су релативно безопасни ако их не изнервирате, кажу природњаци.

Ове арахниде могу да угризу својим клештима, али и да из свог репа прецизно испале млаз течности која садржи 85 процената сирћетне киселине.

Оба ова одбрамбена механизма нису опасна по људе.

Захваљујући сирћету које избацује из свог репа овај зглавкар је и добио име винегрун (eng. vinegar – сирће). Врста пронађена у Тексасу је црне боје.

Винегруни се крећу само ноћу, имају лош вид и најчешће настањују пустиње. Обично лове стоноге, шкорпионе, црвчке, бубашвабе и друге бескичмењаке и то својим танким предњим ногама помоћу којих осећају вибрације.

Женке се могу препознати по младунцима које носе на леђима, слично као шкорпије.  

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво