Читај ми!

Зашто умиру немачке шуме

Немачка шума, симбол немачког романтичарског заноса, полако умире. Према извештају Савезне владе о стању немачких шума, због суше и олуја бесповратно су уништене огромне шумске површине.

Током три године, од 2017. до 2020. уништено је 277.000 хектара шуме – до те мере да је потребно ново пошумљавање - ако се ове површине желе сачувати као шуме.

Суша и олује

Као један од главних узрока за пропадање шума се наводи дуготрајна суша.

„У многим подручјима је тло испод једног метра дубине у потпуности осушено а ниво подземних вода је драстично пао“, наводи се у извештају Савезне владе.

Због тога лишће опада с дрвећа пре него што испуни своју функцију. Посебно су погођени четинари, пре свега смрека коју осим тога редовно нападају штеточине.

Велику штету су нанеле и олује које су у 2017. и 2018. харале Немачком, посебно западним делом земље - који је сада погођен поплавама.

Андреас Маркс, директор немачког Центра за борбу против суше, рекао је да се ситуација 2021. „мало поправила“, али да се то у принципу односи само на пољопривреду.

„За шуме је важан ниво подземних вода а испод 1,5 метара је тло у Немачкој у потпуности суво“, рекао је Маркс за дневник Оснабрикер цајтунг.

Помоћ стиже прекасно?

Немачка спада у најшумовитије европске земље – шуме чине 32 посто површине те земље. Од тога нешто су више од половине четинари. Од листопадног дрвећа су најраспрострањенији буква и храст.

Четвртина стабала је старија од 100 година. А чак 48 посто шумских површина се налази у приватном поседу.

Реагујући на алармантни извештај, немачка влада је припремила пакет мера у вредности од 1,5 милијарди евра како би ублажилапропадање шума.

„Јединствени пакет мера ће власницима шума ефикасно и брзо помоћи у пошумљавању њихових површина“, рекла је министарка пољопривреде Јулија Клекнер приликом представљања извештаја о шумама.

Оопзиција је владу критиковала да је са закашњењем реаговала на кризу шума у Немачкој.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво