Читај ми!

Научници новооткривену жабу назвали Лед цепелин

Истраживачи су у магловитим планинама еквадорских Анда открили нову врсту копнене жабе и назвали је по познатој британској рок групи „Лед цепелин“.

Pristimantis ledzeppelin, или у преводу, кишну жабу Лед цепелин, пронашли су биолози Давид Брито-Запата и Каролина Рејес-Пуг у Кордиљерима дел Кондор који се простиру на југоистоку Еквадора и североисточном Перуу.

Мала жаба, бакреноцрвених очију, прошарана жутим, смеђим, црним и наранџастим пегама, припада роду Пристимантис који је врло разноврстан. Род обухвата 569 познатих врста – од којих је у последње две године 28 откривено и описано у Еквадору.

Ново откриће објављено је у часопису Neotropical Biodiversity и на веб-страници Националног института за биодиверзитет еквадорске владе.

Брито-Запата и Рајес-Пуг рекли су да су сви примерци пронађени „на листовима жбуња које окружује потоке унутар густе шуме“, на простору између 1,7 и три метра изнад воде. Мужјаци ове врсте нарасту на око 2,4 центиметра, док је једна одрасла женка била дуга 3,6 центиметара.

„Назвали смо је тако у част 'Лед цепелина' и њихове изванредне музике“, објашњавју биолози. „'Лед цепелин' је био британски рок састав основан у Лондону 1968. године, један од најутицајнијих бендова током седамдесетих, и родоначелник хард рока и хеви метала“.

Биолози упозоравају и да је Пристимантис ледцепелин угрожена врста јер је биодиверзитету његовог станишта прети све већи развој пољопривредне производењ, сеча шума, експлоатација руда, болести и климатске промене.

Додају и да је врло мала вероватноћа да ће се ова врста преселити на неко друго станиште и да ће јој бити потребна заштита.

„С обзиром на то да Кордиљери дел Кондор обилују разноврсним ендемским врстама, ове новооткривене врсте бораве само на овом ограниченом подручју, те је зато веома важно уважити дугорочне програме заштите ових кичмењака“, наглашавају истраживачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво