Читај ми!

Енергетски ефикасне ајкуле – како се крећу сиви гребенасти морски пси

Истраживачи су открили да су сиви гребенасти морски пси у Француској Полинезији способни да уштеде енергију док пливају узводно.

Стручњаци са Међународног универзитета у Флориди открили су да ајкуле које настањују територију око атола Факарава, плутајући и опуштајући се на воденој струји, могу да уштеде до 15 процената уобичајене потрошње енергије.

„Током дана прилично су мирни и опуштени, пливају уз минималан напор. Занимљиво је јер је струја прилично јака", рекао је научник Јанис Папастаматију. 

Током спровођења истраживања, Папастаматију и други истраживачи видели су како стотине сивих гребенских ајкула плива насупрот струје.

Такође су приметили да су ајкуле створиле „систем сличан траци", у којем је једна ајкула која је стигла до краја линије дозволила струји да је врати на почетак.

Након што су видели да и друге ајкуле то чине, стручњаци су схватили да то раде плански.

Читав систем личи на сурфовање којим се користи енергија кретања воде.

„Ова студија је лепа демонстрација енергетских пејзажа, просторни приказ колико енергије кошта животињу да се креће", додао је Папастаматију.

„Морска окружења су много динамичнија због водених струја које су много мање предвидиве. Могу се мењати сезонски, током дана, па чак и из минута у минут. На крају, енергетски морски пејзаж помаже у објашњавању зашто су ове животиње на одређеном месту у одређеном делу дана", рекли су истраживачи.

Факарава је познато место за роњење и дом за око 500 сивих морских ајкула, за које је познато да нападају људе.

Да би уштеделе што више енергије, ајкуле су промениле и дубину на којој се крећу кроз воду.

Код осека са јаким падовима воде ишли су дубље, док су са плимом ишле ближе површини.

Научници су користили бројне алате, укључујући ознаке за праћење и камере, како би забележили своја запажања.

Истраживање је недавно објављено у Journal of Animal Evcology.

Иако су много мањи од осталих ајкула, попут сивобелих, ови окретни предатори могу достићи више од три метра дужине а карактеришу их бели врхови леђних пераја, широка њушка и велике очи.

Обично бораве у близини коралних гребена, а примећене су и у појасу од запада до југа Африке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво