Читај ми!

Ласте изабрале домаћинство Црнојевић

Домаћинство Мире Црнојевић из Сремских Карловаца са сто једним активним гнездом сеоских ласта победник је овогодишњег такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“. Породица Црнојевић осваја признање и тону кукуруза као награду за љубав и гостопримство ластама.

Ове године је, у несвакидашњем такмичењу које слави природу и село, учествовало 446 домаћинства из свих крајева Србије. У домаћинствима која су учествовала у такмичењу настањено је укупно више од 21.000 сеоских ласта у 3.566 гнезда.

Победничко домаћинство Црнојевић, ушушкано на обронцима Фрушке горе, гаји свиње и брине о 101 гнезду сеоских ласта које украшавају таванице штала и помоћних објеката на њиховом имању.

И ове године се потврђује правило да су за победу потребна три услова – штале са таваницом од дрвених греда и дасака за које сеоске ласте лако лепе своја гнезда направљена од блата, отворена врата и прозори кроз која сеоске ласте слободно улећу и излећу, и незапрашивање штала инсектицидима за сузбијање мува и комараца.

„Од давнина се људи диве сеоским ластама и указују им велико поштовање. Зато нас одушеве људи који оду корак даље, као наша победница Мира која је десетине гнезда која су отпала или су претила да ће отпасти, увезала џаковима за кромпир, разним тканинама, подупрла дрвеним даскама, пластичним посудама, и на тај начин омогућила преживљавање десетина, ако не и стотина, сеоских ласта које се гнезде у њеном домаћинству", истакао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Како би сви учесници такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“ имали шансу да буду награђени за љубав и бригу о сеоским ластама, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је и ове године организовало извлачење „Срећно гнездо", у коме су учествовала сва домаћинства која су испунила услове за учешће у такмичењу, а то је да имају макар једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству.

Највише среће у извлачењу „Срећно гнездо" сеоске ласте донеле су домаћину Живораду Маринковићу из Старог Села код Велике Плане, који у свом домаћинству има једно активно гнездо ових птица. Домаћину Живораду су сеоске ласте поред среће донеле и ваучер од 12.000 динара за куповину садница воћа.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије овим такмичењем жели да укаже на чињеницу да су мала сеоска домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и природа која зависи од њих угрожени и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда. Зато је неопходна системска подршка малим сеоским домаћинствима која желе да се баве пољопривредом на одржив начин.

Да сеоске ласте не угрожава само замирање села и модерна пољопривреда већ и лоши временски услови говори податак да је ове године учествовао скоро идентичан број учесника као и прошле године, али је забележено 1.039 активних гнезда мање.

Учесници су приликом пријава за такмичење указивали на чињеницу да су се сеоске ласте ове године због хладног и кишовитог пролећа касније вратиле, и то у знатно мањем броју. Хладно и кишовито време није погодно за развијање летећих инсеката којима се сеоске ласте хране што значајно отежава њихово преживљавање у таквим временским условима.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале" у оквиру програма „Пролеће уживо" (Spring Alive) који се спроводи широм Африке и Евроазије с циљем да подучи јавност о сеоби птица, њиховој угрожености и заштити.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво