Читај ми!

Српска Тоскана – иста љубав надахњује и винаре и уметнике

У српској Тоскани, како многи називају Тополу, у току је седми сајам шумадијских вина. Традиционалну манифестацију употпунила је репрезентативна изложба "Уметност и вино", која је на једном месту окупила наше признате ликовне ствараоце. Њихова дела наредних тридесет дана биће изложена у Виноградаревој кући на Опленцу.

О њему су писане књиге, испеване песме, водиле су се филозофске расправе, тражила истина и утеха. Исконска веза уметности и вина изнедрила је кроз историју ванвременска дела. Грожђе и божански нектар надахнули су и тридесетак врсних стваралаца, да тој неисцрпној теми дају сопствени печат.

"Обиље техника, области, рукописа, а све их једна тема заокупља и зближава", напомиње Небојша Савовић Нес, аутор и селектор изложбе.

"И стилски су потпуно различити, дакле од неких апстрактних слика до јако необичних скулптура,  све тако на једном месту је за поштовање", рекла је Маја Живановић, ликовни критичар.

Неисцрпна тема, различити мотиви, промишљања, ликовни рукописи и сензибилитети, кроз симбиозу грожђа и вина, преточени су у 32 дела: симбиозу живота и уметности. Свако одише радошћу настајања.

"Страст у сликарству, страст у животу, страст у вину", истиче Васа Доловачки, ликовни уметник.

"Приказала сам три сфинге које се у ваздуху играју стакленим перлама, али ове се играју грожђаним перлама", рекла је Јасна Опавска, ликовна уметница.

Иста љубав надахњује и винаре, који у напитак грчког бога Диониса улажу рад, традицију и страст. И све их је више у опленачком виногорју, месту где је настало српско виногарарство и винарство.

"Само у околини Тополе је у последњих двадесетак година никло двеста хектара винских сорти грожђа, и та тенденција се наставлља", каже Божидар Алесандровић, Удружење винара Шумадије.

И најбоље дело, на изложби "Уметност и вино" Сергеја Апарина, слави виноград. После Опленца са којим се стопила у природну целину, поставка вредна пажње у Београду и Крагујевцу.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво