Читај ми!

Оне мукотрпно спајају гранчицу по гранчицу – зашто не треба дирати птичја гнезда

Сваког пролећа птице посвећују много времена и енергије бризи о свом гнезду, јајима и касније младунцима. Неке птице прелете хиљаде километара до места на коме се размножавају, шепуре се својим најлепшим перјем, певају најумилније песме, такмиче са другим птицама да би пронашле партнера, а онда свијају гнездо, мукотрпно спајајући гранчицу по гранчицу и наизменично, дању и ноћу, лежећи на јајима. На нама је само – да их не дирамо.

Осим добре воље, на заштиту птица нас обавезује и Закон, којим је забрањено угрожавати дивље птице током гнежђења.

Ове године, тема програма „Пролеће уживо" у оквиру акција Друштва за заштиту птица Србије је „Како заштитити гнезда птица". 

Са заштитом гнезда птица, како каже Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, почиње се од момента када „неко од нас открије гнездо".

Објашњава да се често дешава, да се Друштву јављају грађани који наводе да се у њиховим двориштима птице гнезде, и питају – шта могу да учине.

„Проблем је да откријемо која је то птица, а да се не приближавамо. Не треба да дирамо гнездо јер ћемо позицију гнезда открити неким предаторима. То могу бити наши кућни љубимци, мачке, пси, неке врсте глодара, као ласице или пацови, који ће после нас, отићи да провере – шта смо ми то гледали", објаснио је Кнежевић, и додао да су људи животињама врста показатеља, где оне могу касније потражити храну.

Птице за своја гнезда бирају ушушкана места, у угловима вртова, и та места бирају по томе колико је крај очуван и бујан. Неке птице се гнезде и при тлу.

Све дивље птице, законом су заштићене јер је забрањено њихово узнемиравање током гнежђења.

„Све птице, па и оне ловне, у овом периоду, су заштићене. То важи и за све животиње у периоду размножавања. Тада их не смемо угрожавати", истакао је Кнежевић.

Током пољопривредних радова, бројне врсте птице су такође угрожене.

„Пољопривреда је запосела целу планету и нема више толико очуваних кутака природе, где птице и уопште животиње, могу несметано да живе, али пољопривредни радови највише погађају птице које се хране на пољима, а то су најчешће вране, издвојили бисмо велика јата гачака, који се хране на пољима", испричао је Кнежевић.

Кнежевић каже да пољопривредници долазе у сукоб са птицама, и да често посежу за забрањеним средствима као што су неки забрањени отрови, како би заштитили своје усеве.

„Тровање животиња и птица законом је забрањено и то се не сме радити", категоричан је Кнежевић.

Саветује пољопривреднике да се обрате надлежним институцијама, ако се деси да од птица имају одређену штету на усевима, и да траже одштету.

Истакао је важност програма пописа честих врста птица у Србији, који се иначе спроводи у читавој Европи.

Њихов значај је у томе што, између осталог, могу да укажу на утицај климатских промена.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво