Читај ми!

Сечемо и не питамо – планета за 20 година изгубила 385 милиона хектара шума

Широм света је у последње две деценије посечено и очишћено 385 милиона хектара шумских површина, док је поновна природна регенерација шума успела да врати тек 59 милиона хектара под зелени покривач.

Регенерација шума у неким подручјима света даје резултате, али се мора много више учинити на том пољу јер сеча и даље предњачи, а свет сваке године губи милионе хектара зеленог покривача.

Напорима конзерватора и бројних организација на планети је скоро 59 милиона хектара шума поново израсло у последњих две деценије. Толико површина има потенцијал да годишње упије 5,9 гигатона угљен-диоксида – више од годишње емисије САД.

Двогодишња студија Светског фонда за природу у оквиру пројекта „Билион дрвећа“, спроведена је на основу сателитских снимака и теренских премеравања у десетинама земаља, утврдила је да су највеће површине нових шума израсле на атлантској обали Бразила.

Захваљујући великим напорима еколога, у том делу света од 2000. године до данас нове шуме покривају површину Холандије.

Још једна велика територија где су забележене нове површине зеленог покривача су четинарске шуме северне Монголије, где је израсло 1,2 милиона хектара нове шуме. Повољна ситуација са растом нових шума утврђена је и у централној Африци и Канади.

Није све тако зелено

Свет, међутим, и даље трпи укупан губитак шума „језивом стопом“, упозоравају стручњаци. У преводу – много више сечемо него што садимо.

Светски зелени покривач је за исти период од 20 година изгубио 386 милиона хектара. То је 7 пута виш него што је посађено и израсло. У претходно спроведеним студијама процењује се да се годишње посече шума површине Велике Британије.

Сеча шума је посебно појачана прошле године, а главни губици забележени су у виталним кишним шумама и тропским подручјима.

Дрвеће се сече и спаљује застрашујућом брзином у Амазонији, а само од почетка ове године нестало је 174.000 хектара.

„Наука је врло јасна – ако желимо да избегнемо опасне ефекте климатских промена и спречимо даљу штету природи, морамо да зауставимо дефорестацију и повратимо шуме“, каже Вилијам Болдвин Кантело, један од челник Светског фонда за природу.

Према његовим речима, природна регенерација шума је боља за биодиверзитет од активно сађених шума.

„Али не смемо да је узмемо здраво за готово. Дефорестација и даље гута милионе хектара сваке године, много више него што природа сама успева да регенерише“, упозорио је Кантело.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво