Читај ми!

Успаван кит који је залутао у Темзу

Мали кит који је ослобођен након што се насукао у Темзи лутао је данас реком која протиче кроз британску престоницу. Животиња, дуга између три и четири метра, поново се заглавила и ветеринари су проценили да је најбоље да буде успавана.

Видео-снимци који су преплавили интернет приказују како младог кита водом из црева полива човек за којег се верује да је запослен у Лондонској луци, пише Гардијан.

Истовремено ветеринар је прегледао животињу која је доста извиривала из воде.

Неколико екипа – спасилачка, речна, ватрогасна, као и британска служба за очување морског живота бориле су се да кита врате у дубљу воду до један сат после поноћи.

Глен Николаидис из лондонске ватрогасне бригаде рекао је за Би-Би-Си да је кит потом премештен на место да би стручњаци проценили да ли због повреда и општег стања може да буде пуштен назад у воду.

Млади кит дуг између три и четир метра наставио је путовање Темзом и грађани су га поново спазили данас око 10.20, код Тедингтонске бродске преводнице како се враћа ка Ричмонду где је ноћас спасен.

Овај велики водени сисар виђен је током дана поново на различитим локацијама дуж реке. Спасилачке службе биле су у приприправности за случај се животиња поново насуче, што се и десило. Ветеринари су потом закључили да се здравствено стање кита рапидно погоршава и да је најбоље да буде успаван. 

Китови минке (Balaenoptera acutorostrata) нарасту до дужине око 10 метара, што значи да је овај који је залутао у Темзу био изузетно млад.

Станиште им је широм северног Атлантика и Тихог океана. Њихов радијус кретања протеже се од ивице леда на Арктику током лета, до надомак екватора током зиме. У Темзи не би требало да буду уопште. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво