Читај ми!

Маслачак може бити и салата и лек, али и здравија замена за кафу

Сваког пролећа травњаци су прошарани жутим цветовима маслачка које после цветања замењују семена у облику ваздушастих лопти. По веровању када одувамо ту лопту испуниће нам се жеља.

Маслачак или зуб лава како га Енглизи и Французи зову назив је добио по својим назубљеним листовима који подсећају на зубе лава.

Маслачак је коров, али и лековита биљка горког укуса. Пун је калијума, етеричних уља, витамина це, гвожђа и разних других супстанци погодних за наше здравље, а цела биљка маслачка је јестива.

„Маслачак спада у једну од најневероватнијих биљака које су познате човеку. Поред тога што ови листови, пре него што биљка процвета, могу да се користе као укусна салата, која је врло здрава, благотворно делује на нашу јетру, на наше органе за варење и садржи јако пуно манитола. То је једна врста природног шећера која се посебно препоручује људима који су преживели мождани удар и срчани удар“, наглашава Момчило Антонијевић, народни травар.

Цела биљка маслачка може да се користи у лековите сврхе, објашњава Антонијевић. Уколико се користи за јело онда се употребљава лист, за чај се користи и лист и цвет, али првенствено по својој лековитости познат је корен маслачка.

Благотворна својства корена маслачка

„Корен маслачка једно је од најбојих биљних средстава за стимулацију лучења жучи, односно за регенерацију наше јетре. Он делује и благо лаксативно и побољшава прокрвљеност црева, тако да на тај начин помаже људима који имају проблем са дигестивним трактом. Делује и диуретично, дакле, поспешује избацивање течности из организма и побољшава прокрвљеност бубрега с друге стране, па се препоручује и људима са урогениталним проблемима“, додаје народни травар.

Уколико корен маслачка извдимо у јесен, добро га испржимо и самељемо, може да се користи као кафа, односно биљна кафа која је много кориснија и здравија јер не садржи кофеин, а има сличан укус као кафа.

Корен маслачка садржи много инулина, једног нерастворног влакна, па се зато препоручује људима који пате од повишеног нивоа шећера у крви, односно дијабетеса, додаје Момчило Антонијевић.

Суначани сат и симбол мира

У стара времена цвет маслачка је служио пастирима као сунчани сат. Цвет маслачка се отвара сат времена након изласка сунца и мери сунчево кретање на његовој дневној путањи и затвара се у сумра.

Симбол маслачка је присутан од древних времена. Многе културе су упоређивале његов изглед са сунцем и веровале да помаже да будемо срећни, успешни и задовољни. Зато и јесте симбол мира, топлине, наде, лета и детињства.

После сазревања цвет маслачка даје бело лагано семе и постоји веровање које каже да уколико се одува цела глава семана, да ће нам се испунити једна жеља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво